Unii dintre românii care vor să închirieze un apartament primesc vești proaste. Guvernul României a luat o decizie radicală după cutremurele devastatoare din Turcia și în contextul activității seismice intense din Oltenia.

Ce decizie a luat Guvernul cu privire la închirierea apartamentelor

Guvernul Nicolae Ciucă a anunțat un proiect de lege prin care va fi interzisă închirierea imobilelor ce se află în clasa I de risc seismic, după cutremurul din Turcia și cele din Oltenia. Măsura ar putea duce la o scădere considerabilă a prețurilor pe piața imobiliară.

Conform proiectului de lege, se completează art. 5 din Legea nr. 212/2022 referitoare la unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, cu două noi alineate, alin. (2) și (3), prin care se instituie două interdicții temporare privind folosirea clădirilor încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI (risc seismic I).

„(2) Se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare în spațiile prevăzute la art. 2 lit. a), și altele asemenea care implică aglomerări de persoane, începând cu data încadrării prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI a clădirii existente, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice.

(3) Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/ folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a clădirii existente.”, arată proiectul de lege.

Expresia „aglomerări de persoane” se referă la prezența simultană a cel puțin 50 de oameni într-o încăpere, fiecăreia dintre acestea revenindu-i o arie de pardoseală mai mică de patru metri pătrați.

Articolul precedentCULISELE STATULUI PARALEL, emisiune pe care CNA o vrea cenzurată – AMENDĂ după dezvăluirile privind vaccinurile
Articolul următorDouă spitale din Ilfov vor fi finanţate din PNRR