Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, susține că nu există indicii care să arate că bărbații ar fi mai expuși infectării cu variola maimuței.

Întrebat cum s-ar putea explica din punct de vedere medical că toți cei patru pacienți diagnosticați cu această boală în România sunt bărbați, oficialul a afirmat, printre altele, că „lucrurile trebuie privite fără discriminare și fără stigmatizare”, transmite G4Media.ro.

Andrei Baciu spune că variola maimuței „este o infecţie virală transmisibilă care, din fericire, provoacă boli cu o seriozitate mică sau medie”

Secretarul de stat a fost întrebat, vineri seară, la Euronews România, cum s-ar putea explica din punct de vedere medical că toate cele patru cazuri confirmate în România se referă la pacienți bărbați.

„Ca urmare a prezentării la spital avem aceste prime patru cazuri, la patru persoane de sex masculin. După cum s-a menţionat deja, pentru persoanele care au contact prelungit, contact apropiat, contact intim, contact sexual neprotejat, aşa cum este un risc crescut şi pentru alte boli cu transmitere sexuală – nu e nimic nou din această perspectivă – aşa se poate întâmpla şi dacă se întâmplă în cazul unor interacţiuni între persoane de sex masculin, putem să avem şi astfel de situaţii”, a răspuns oficialul.

„Una peste alta, să ştiţi că lucrurile trebuie privite fără discriminare şi fără stigmatizare, este extrem de important. Este o infecţie virală transmisibilă care, din fericire, provoacă boli cu o seriozitate mică sau medie”, a continuat el.

Andrei Baciu a explicat că  „pentru orice fel de contact intim, îndelungat şi prelungit este bine să luăm toate măsurile pentru a ne proteja sănătatea”.

Întrebat dacă există indicii cum că bărbații ar fi mai sensibili la această boală, Andrei Baciu a infirmat: „Nu, nu există o astfel de chestiune, chestiuni legate de diferenţe de sex nu există în acest caz”.

Sursa: Mediafax

Articolul precedentA murit actorul Valentin Uritescu
Articolul următorIlfov. Două dosare penale pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive în Bragadiru şi Popeşti-Leordeni