Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a explicat, luni seară, de ce a fost luată decizia ca persoanele testate negativ să fie supuse unor restricțiile, ca toate persoanele nevaccinate, în localitățile în care incidența depășește 6 la mie.

Oficialul a vorbit despre “managementul riscului” și a explicat că “testatul doar la momentul testului este negativ, nu înseamnă că mai este negativ a treia zi”. „Riscăm până la o limită, nu riscăm maxim, nu riscăm totul. Dacă am acceptat să ţinem deschise unele activităţi pe care altădată le închideam la 3 la mie, am acceptat acest lucru păstrând riscul minim posibil. Testatul este persoană fără imunitate, iar riscul este mai mare”, a spus Arafat, citat de News.ro

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a subliniat că “șansa să te infectezi dacă eşti vaccinat este de 5 ori mai mică decât dacă eşti nevaccinat. Persoanele vaccinate au imunitate. Chiar dacă se infectează au şansă de 11 ori mai bună să nu ajungă în ATI. Fac forme uşoare. Testatul este negativ, dar, nefiind vaccinat sau trecut prin boală este un vehicul foarte bun şi să se infecteze şi să facă forme grave”, mai notează sursa citată.

Guvernul a adoptat, sâmbătă, o hotărâre pe baza propunerilor formulate anterior de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, prin care, în localitățile cu rata de infectare peste 6, sălile de spectacol, de evenimente, precum și localurile rămân deschise doar în intervalul orar 5.00 – 24.00, la 50% din capacitate, doar pentru vaccinați și cei trecuți prin boală, nu și pentru cei testați. De asemenea, persoanele cu test negativ nu se regăsesc printre excepțiile de la restricții de circulație aferente carantinei de noapte.

Articolul precedentIlfov. Adolescentă de 16 ani din Ilfov, bătută, tunsă și amenințată cu moartea de propria mamă
Articolul următorMinistrul Educației: 77,5% dintre părinții care are au răspuns la chestionare NU vor să își vaccineze anti-COVID copiii la școală