Cel de-al treilea drum radial din proiectul Orbital București presupune, pe hartă, unirea județului Giurgiu cu Sectorul 6 al Capitalei. Potrivit planurilor inițiale, noua arteră ar trebui să conecteze Bucureștiul cu A0 prin strada Drumul Săbăreni din cartierul Giulești.

Traiectul de aproximativ 10 kilometri, prevăzut pentru Drumul Radial 3 Giulești Expres, pornește din localitatea Săbăreni din Județul Giurgiu, din drumul județean 602. Artera intra în județul Ilfov prin satul Zurbaua, comuna Dragomirești Vale, adiacent străzii Albastrelelor și traversează Centura Capitalei la Nord de groapa de gunoi de la Chiajna, pe lângă fosta mănăstire Giulești, paralel cu magistrala 900 de cale ferată. Joncțiunea cu Sectorul 6 este prevăzută la intersecția străzii Drumul Săbăreni cu strada Sculptorilor, din dreptul cimitirului Giulești-Sârbi.

Drumul expres ar trebui să preia traficul rutier, în special cel de marfă, și să ofere posibilitatea înființării unui transport public pe bandă dedicată pentru dezvoltările ulterioare.

“Aceste radiale sunt gândite să aibă o zona mediană, care poate fi alocată sistemelor de transport public, fie ca e vorba de tramvai, fie ca este BRT(Bus Rapid Tranzit), fie ca e vorba de tren ușor. Aceste drumuri sunt gândite cu loc pentru transport public, cu banda unică. În prezent avem multe intrări și ieșiri din București cu o bandă unică pe sens și nu avem posibilitatea să facem bandă unică pentru transport”, a explicat la Euronews Romania, secretarul de stat în ministerul Transporturilor, Irinel Scrioșteanu.În prezent, se lucrează la procedura pentru atribuirea studiului de fezabilitate care va include și calculele privind exproprierile. După modelul DR 1 Vest Expres, pe lângă acest studiu, licitația ar putea să includă și elaborarea proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor de construire dar și obținerea autorizației de construire.

“Rețeaua de drumuri radiale propuse prin proiectul Orbital București răspunde ambelor provocări, oferind atât o alternativă mai rapidă de deplasare între București și localitățile limitrofe, cât și prin crearea micro-infrastructurii locale ce permite conectarea facilă între comunitățile din vestul Bucureștiului, precum și dezvoltarea armonioasă a unor noi zone urbane. Cert este că localitățile din județul Ilfov și din imediata apropiere a Județului Ilfov pot fi concentrate în una sau mai multe Zone Urbane Funcționale ale Municipiului București, pornind de la analiza unor parametri precum: coeziunea teritorială, expansiunea urbană, conectivitatea și mobilitatea, interdependența economică și socială, migrația cotidiană a populației”, se arată în studiile de favorabilitate consultate de Buletin de București.

Potrivit Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București(ADIZMB), drumurile radiale din cadrul proiectului Orbital București însumează o lungime totală de 96.43 km și au un cost estimat de 703.470.000 de euro cu TVA. Proiectul urmează să fie finanțat din fonduri externe nerambursabile și ar trebui finalizat până în 2026.
Articolul precedentFără ”păcănele” la mai puțin de 300 de metri de școli și locuri de joacă – Proiectul de lege a trecut de Senat
Articolul următorIlfov. Campanie de donare de sânge în Otopeni