Coșmarul locuitorilor din localitățile Sintești, Berceni, Vidra, Jilava, dar și din cartierul Bercenial al Capitalei, toate situate în apropierea gropii de gunoi Vidra, pare că se apropie de sfârșit.

După ce la începutul lunii iunie, Primăria Municipiului București, prin administratorul public și directorii direcțiilor de utilități publice, a decis încetarea contractului nr. 22268/14.07.1999 începând cu 13.07.2020 (documente în facsimil), societatea ECO SUD S.A. primește o nouă lovitură în scandalul operării ilegale a nocivei gropi de gunoi Vidra prin decizia Autorității Naționale de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) de suspendare a licenței clasa I nr. 3683/05.05.2016 și implicit a dreptului de operare și administrare a depozitului de deșeuri Vidra. (document în facsimil).

Conform ANRSC, cât și Primăriei Municipiului București, dreptul societății ECO SUD S.A. pentru administrarea gropii Vidra a încetat la data de 14.07.2020. Activitatea desfășurată ulterior este ilegală și poate fi definită ca o infracțiune gravă împotriva mediului în conformitate cu  legislația și normele europene care prevăd că orice act care încalcă legislația de mediu și provoacă daune majore sau riscuri pentru mediu sau pentru sănătatea umană este considerat o infracțiune împotriva mediului.

De asemenea, derularea în continuare a serviciului de eliminare a deșeurilor în groapa Vidra fără deținerea unei licenței ANRSC, deși legea condiţionează furnizarea sau prestarea serviciilor de utilităţi publice de existenţa licenţei emise sau recunoscute, după caz, de autorităţile de reglementare competente, precum şi de existenţa contractului de delegare a gestiunii respectiv a hotărârii de dare în administrare, este o activitate ilicită și din perspectiva încasării banilor de la administrațiile publice care în mod normal este de competența cercetării penale a Poliției Române dar și a Curții de Conturi.

În temeiul legislației UE, autoritățile publice trebuie să cerceteze și să aplice sancțiuni penale eficace și proporționate activității ilegale desfășurate în mod intenționat de ECO SUD S.A. la groapa Vidra.

Există suspiciuni în spațiul public că societatea ECO SUD S.A. este controlată de mafia italiană, prin Nicolae Ninel Caval, care și-ar fi aservit oameni cheie în administrația locală și din instituțiile de control. Rămâne de văzut cât se mai poate bucura de protecția acestor funcționari publici, dovezile activității penale desfășurate fiind covârșitoare.

Articolul precedent100% TU DECIZI! Pasztor Sandor, prins la pescuit în stare de urgență. Pe șeful CJ Bihor îl doare în cot de pandemie
Articolul următorȘoferi băuți și fără permise de conducere, prinși de polițiști, în Ilfov