Viiturile și furtunile continuă să facă ravagii în mare parte din țară. Sute de case au fost inundate, ba unele chiar distruse, mai multe drumuri rupte, iar zeci de persoane au fost nevoite să fugă din calea puhoaielor.
Autorităţile din Botoşani sunt în alertă după ce omologii din Ucraina i-au avertizat că vor fi viituri mari pe Prut. Asta după ce mai multe baraje au cedat, potrivit realitateadebotosani.net
”Au cedat două baraje. Noi avem depășiri de peste 90 cm în Rădăuți, Prut. În localitatea Baranca au fost evacuați 47 de adulți și 37 copii. Autoritățile locale sunt în alertă, pompierii sunt pe toată lungimea râului Prut din Botoșani. Avem culturi agricole inundate. Au mai fost probeme în 2008 și 2010 în aceleași localități”, a precizat prefectul de Botoșani, Dan Nechifor.
În această după-amiază, pompierii botoșăneni și autoritățile locale din comuna Rădăuți Prut au avertizat populația din Rediu și Rădăuți Prut despre iminența producerii unor inundații ca urmare a depășirii cotei de pericol cu un metru și 42 cm pe râul Prut, la Oroftiana.
În total, la Rădăuți Prut, sunt 40 de gospodării în zona inundabilă, 32 în Rădăuți Prut cu 53 de persoane din care cinci copii și opt locuințe în Rediu, cu 26 de persoane din care trei copii. Pompierii militari și voluntari au avertizat populația din casă în casă și au constatat că majoritatea înnoptează la rude încă de ieri. Având în vedere contextul epidemiologic, vor fi montate și cinci corturi pentru cetățenii care ar urma să fie evacuați și care nu au altă posibilitate de cazare. Potrivit reprezentanților ISU Botoșani, la aceasta cotă nu se impune evacuarea populației.
Animalele au fost duse în locuri sigure, încă din cursul zilei de marți.
Peste 20.000 de saci pregătiți pentru construirea unui dig. S-a depășit cota de inundații cu 170 de centimetri
La ora 19.00, la Rădăuți Prut, râul Prut măsura 580 cm, cu 170 cm peste cota de inundație. Autoritățile locale au luat primele măsuri și au pregătit 1500 de saci cu nisip, care vor fi folosiți ca dig în calea apelor.
În aceasta seara, vor ajunge la Rădăuți Prut alți 20.000 de saci mici de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoșani și două basculante de 18 tone plus o basculantă de 8,5 tone.
Pentru coordonarea acțiunilor din teren, la fața locului au ajuns prefectul Dan Nechifor, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani, și inspectorul șef al ISU Botoșani, col. Mihail Cristian Amarandei.
Premierul Ludovic Orban a anunţat, miercuri după amiază, că fuseseră evacuate sau salvate din calea viiturilor 252 de persoane, potrivit realitatea.net
La momentul actual, cel mai periculos este râul Prut, acolo unde urmează să intre în ţară Viitura formată în Ucraina urmează să intre în ţară prin rîul Prut care a depășit deja cota de inundație .
„Riscul cel mai mare este în amonte de barajul de la Stânca Costeşti, care poate prelua cantitatea de apă estimată, în special în două localităţi unde s-au luat măsurile pentru a încerca să prevenim inundaţiile şi unde în mod evident urmează să fie evacuate persoanele care sunt expuse riscurilor. Până în prezent au fost 252 de persoane care au fost evacuate sau salvate din calea viiturilor”, a explicat șeful executivului.
„Indiferent cât de gravă ar fi situaţia în Ucraina, indiferent cât de afectat ar fi Prutul, nivelul inundaţiilor sau nivelul precipitaţiilor nu va ajunge la nivelul celor din 2010 cu atât mai puţin la nivelul celor din 2008. Astăzi avem doar două localităţi care ar putea să prezinte risc: Baratca şi Rădăuţi-Prut din judeţul Botoşani. În ambele situaţii deja atât colegii de la Apele Române, cât şi cei de la ISU sunt în zonă, sunt pregătiţi şi evident vom reuşi să facem faţă dacă va fi cazul. Dacă vârful va fi vineri serara, de sâmbătă dimineaţa deja suntem pe scăderea nivelului apei şi foarte importante de menţionat faptul că începând de sâmbătă dimineaţă nu vom mai avea precipitaţii în zona de nord a Moldovei şi frontul atmosferic se va deplasa către vestul ţării”, a spus ministrul Mediului, Costel Alexe.