Peste 180 de milioane de copii riscă sechele grave din cauza lispei de alimentații nutritive și diversificate, în contextul în care cel puțin 1 din 4 trăiește într-o „sărăcie alimentară severă”, arată datele Fondului Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF)

Un număr „şocant” de copii „supravieţuiesc cu un regim alimentar foarte sărac, consumând produse provenite din două grupuri alimentare sau mai puţin”, a explicat Harriet Torlesse, unul dintre autorii raportului publicat miercuri seara.

Copiii cu vârste mici au nevoie zilnic de alimente din cel puțin cinci din cele opt grupuri de alimente (lapte matern, cereale, fructe şi legume bogate în vitamina A, carne sau peşte, ouă, produse lactate, leguminoase, alte fructe şi legume), arată recomandările UNICEF.

180 de milioane de copii, în pericol

Dar 440 de milioane de copii din aproximativ 100 de țări trăiesc fără acces în fiecare zi la aceste cinci grupuri de alimente și se află într-o situație de „sărăcie alimentară”.

Iar printre ei, circa 181 de milioane consumă în cel mai bun caz alimente din două grupuri de alimente.

Aceşti „copii care consumă doar din două grupuri de alimente pe zi, de exemplu orez şi un pic de lapte, au 50% mai multă probabilitate de a suferi de forme grave de malnutriţie”, alertează directoarea executivă a UNICEF, Catherine Russell, într-un comunicat.

Chiar dacă supraviețuiesc și cresc, „nu se dezvoltă”. Vor avea dificultăți la școală, iar la vârsta adultă le va fi greu să își câștige traiul, ceea ce va întreține un ciclu de sărăcie de la generație la generație, a mai explicat Torlesse.

„Creierul, inima, sistemul imunitar, importante pentru dezvoltare, pentru protecţia împotriva bolilor, depind de vitamine, de minerale, de proteine”, insistă experta în nutriţie, citată de Agerpres.

Această sărăcie alimentară severă este concentrată în 20 de ţări, cu situaţii extrem de îngrijorătoare în Somalia (63% dintre copiii sub cinci ani), în Guineea (54%), Guineea-Bissau (53%) sau Afganistan (49%).

Chiar dacă nu există date pentru ţările bogate, copiii din gospodăriile sărace nu sunt feriţi nici ei de aceste carenţe alimentare.

Articolul precedentSalariul minim CREȘTE la 3700 de lei pe lună de la 1 iulie
Articolul următorOMS: A fost înregistrat primul deces uman cauzat de gripa aviară de tip H5N2