Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la finalul Summitul Formatului Bucureşti 9, că la discuțiilor s-a desprins concluzia că Alianța Nord-Atlantică și-a întărit semnificativ prezența pe flancul estic, în contextul războiului din Ucraina şi că solidaritatea dialogului şi cooperarea stau la baza forţei comune.

Principalele declarații ale șefului statului

„Azi ne-am concentra pe ceea ce trebuie să facem pentru a asigura și livra, în mod concret, securitate pentru cetățenii noștri, în această realitate profund schimbată.

Am subliniat necesitatea întării conceptului de apărare colectivă, să definim Rusia ca amenințare și să consolidăm Alianța pe toate palierele, pentru a face față tuturor provocărilor din prezent și din viitor.

NATO trebuie să fie pregătită să răspundă la amenințările cu care se confruntă, să fie capabilă să apere fiecare centimetru din teritoriul aliaților. Marea Neagră este cea mai expusă amenințărilor Rusiei. Regiunea Mării Negre are o importanță strategică

Un subiect important pe care l-am discutat se referă la consecințele multiple pe care războiul le generează nu doar din perspectiva de securitate, ci si din punct de vedere umanitar și economic. România a depus eforturi susținute pentru a sprijini umanitar Ucraina,și poporul ucrainean. Am subliniat, în acest context și necesitatea sprijinirii Republicii Moldova. Am subliniat importanta demersurilor pentru asigurarea stabilității alimentare.”

Am exprimat susținerea României pentru politica ușilor deschise a NATO, pentru aderarea Suediei și Finlandei la Alianță. Aderarea acestor state va contribui la întărirea NATO în ansamblu, printr-o descurajare și apărare mai eficiente, inclusiv pe flancul estic”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Formatul Bucureşti 9 (B9) este o iniţiativă lansată de Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de Preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Primul Summit B9 a fost organizat la Bucureşti, în noiembrie 2015.

VEZI ȘI: Summit B9 București. Andzrej Duda: „Nu este numai interesul Ucrainei să se apere, ci și al flancului estic. Numărul trupelor, mai mare”

Articolul precedentCulisele Statului Paralel | Veniturile parlamentarilor, șir de controverse. Aleșii români, mai bine plătiți ca englezii și suedezii
Articolul următorDe ce nu a fost doborât avionul intrat ILEGAL în România – Dezvăluiri exclusive de la piloții care l-au escortat