A început procedura de licitație pentru execuția lucrărilor de modernizare pe DN1A, anunță secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu, pe pagina sa de Facebook. Proiectul constă în lărgirea la 4 benzi a sectorului de drum cuprins între Centura București și intersecția șoseaua Chitila-Parc Mogoșoaia.

Durata pentru proiectarea și execuția lucrărilor este de 12 luni din care, 2 luni perioada de proiectare și 10 luni perioada de execuție a lucrărilor. Proiectul este finanțat din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Printre obiective se numără:

• Lărgirea benzii de circulație cu 3,5 m pe o lungime de 1,28 km

• Amenajarea de trotuare cu o lățime de 2,5 m

• Amenajarea unei zone verzi

• Amenajarea unui pasaj pietonal subteran amplasat vis-a-vis de intrarea în Parcul Mogoșoaia, dotat cu scări fixe, scări rulante și un lift la fiecare acces

• Amenajarea unui pasaj suprateran dotat cu 2 lifturi și 2 scări fixe, în vecinătatea căruia va fi amplasată o stație de transport în comun

• Amenajarea a 3 intersecții (DN1A cu DNCB, DN1A cu Șos. Chitila, DN1A cu Strada Valea Parcului)

• Lucrări de colectare și a evacuare a apelor pluvialeVor fi realizate lucrări de colectare și evacuare a apelor pluviale, va fi o rețea nouă de canalizare pluvială cu o lungime totală de 1250 m, un sistem de rigole carosabile pe ambele părți ale drumului, dar şi un bazin de colectare a apelor, prevăzut cu grup de pompare și conductă de refulare., lucrări de consolidare, lucrări pentru siguranța circulației și amenajări peisagistice pentru spațiile verzi

Scrioșteanu menționează în postare că „procedura de atribuire pentru execuția lucrărilor se va derula concomitent cu realizarea procedurilor de exproprieri”.

Potrivit unui document anexat hotărârii de Guvern privind aprobarea demarării lucrărilor, suprafața estimată pentru exproprieri este de aproximativ 41.465 mp, din care 39.259 mp constituie domeniul public și 2.206 mp proprietăți.

Lucrările la Centura București au fost amânate în trecut datorită procedurilor de expropriere. Secțiunea dintre A1 (Chiajna) și DN7 (Chitila) trebuia să fie deschisă circulaţiei la 4 benzi în 2016, însă din cauza unor probleme nerezolvate cu exproprierile, lucrările au fost blocate timp de aproape un an deoarece unii proprietari au refuzat să elibereze amplasamentele, iar evacuarea şi demolarea imobilelor a întârziat semnificativ finalizarea proiectului.  Într-un final, fostul ministru Răzvan Cuc a inaugurat tronsonul dintre A1 şi DN7 lărgit la 4 benzi în august 2017, dar fără elemente de siguranţă şi fără strat de uzură (stratul final de asfalt). Proiectul a fost demarat în decembrie 2011.

Proiectul pentru modernizarea DN1A pe sectorul șoseaua Chitila-Mogoșoaia a fost demarat în decembrie 2021. Directorul CNAIR a anunțat luni că a trimis spre validare documentaţia necesară.

 

Sursa: Realitatea de Ilfov

Articolul precedentAngajații din finanțe, nemulțumiți. Se pregătesc de grevă generală. Care sunt doleanțele
Articolul următorDoi jandarmi împuşcaţi, după ce unul dintre ei a tras cu pistolul din greşeală, în Ilfov