Comisarii Gărzii de Mediu Ilfov, polițiști și două mașini de pompieri acționează, în această după amiază, la Sintești. Autoritățile au fost sesizate de fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, că în zonă sunt arse deșeuri. 

Arderile ilegale de deșeuri din această zonă sunt printre principalele cauze ale poluării din București și localitățile învecinate.

În jurul orei 6 ale acestei dimineți, 9 martie, Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu, a primit imagini cu focuri active pe un teren de lângă Sintești. Acesta, împreună cu senatorul Dragoș Popescu, s-a dus în jurul orei 14 în Sintești pentru a inspecta situația.

La fața locului cei doi au identificat patru focuri, ce se manifestau cu fum des și miros pregnant. Garda de Mediu a fost alertată. Comisarii Gărzi de Mediu au ajuns la Sintești direct de la o altă intervenție asemănătoare, dintr-o zonă aflată în proximitate. 

Problemele arderilor ilegale din jurul satului Sintești nu sunt o noutate. Pe lângă firmele locale care apelează la așa-zișii „brokeri de deșeuri” comuna primește și gunoi de import. În perioada 2019-2021 autoritățile de mediu și de la frontieră au descoperit trei transporturi ilegale de deșeuri, în valoare de 150.000 euro, care ar fi trebuit să ajungă în Sintești, conform unui reportaj Europa Liberă. 

De asemenea, în data de 26 noiembrie a anului trecut a avut loc și o acțiune de amploare a Gărzii de Mediu, în colaborare cu Jandarmeria și Poliţia Consiliului Judeţean Ilfov. În urma acestora 12 persoane au fost sancționate cu 350.000 de lei.

Însă problema persistă, deoarece cei care provoacă arderile efective nu sunt aceeași oameni cu cei care profită de pe urma lor. Grupările criminale organizate caută oameni simpli, săraci și din comunități vulnerabile, pe care să-i transforme în țapi ispășitori, conform președintelui Centrului de Advocacy şi Drepturile Omului pentru Europa Liberă.
În cadrul aceluiași reportaj, un procuror specializat în anchetarea criminalității organizate vorbea despre aceste practici specifice din localitatea Sintești, în 2021:

„Nu înțeleg legea și nici nu vor să o înțeleagă. De acești oameni analfabeți și săraci se folosesc cei câteva zeci de oameni din Sintești care fac diverse afaceri la limita legii, să spunem. Dacă în prezent localnicii s-au aplecat mai mult asupra comerțului cu deșeuri, acum un deceniu satul era celebru pentru sutele de firme înregistrate la aceeași adresă, societăți folosite pentru tranzacții fictive, tranzacții în care statul ajungea să piardă taxe și impozite. Legislația a fost îmbunătățită puțin în domeniul evaziunii, așa că probabil localnicii s-au apucat de afacerile cu deșeuri”.

Acest sistem profită și de susținerea deciziilor „politice”, spune Octavian Berceanu. Una dintre aceste decizii ar fi menținerea numărului mic de echipaje ale Gărzii de Mediu care să monitorizeze situația. În tot Ilfovul, în momentul de față, sunt numai 6 echipe de comisari ai Gărzii de Mediu, conform comisarului Gărzii care s-a prezentat la arderile ilegale de astăzi, 9 martie.

Sursa: Realitatea de Ilfov

Articolul precedentIlfov. Bărbaţi reţinuţi pentru introducerea în ţară de droguri de risc şi trafic de droguri de risc
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET