Contractul pentru studiul de fezabilitate la Canalul Dunăre-București a fost semnat. Proiectul a fost inițiat în perioada regimului comunist, dar lucrările au încetat după Revoluție.

Prin semnarea contractului de reactualizare a studiului de fezabilitate se dorește amenajarea râurilor Argeș și Dâmbovița pentru a putea fi navigabile. Acesta a fost semnat cu Aqua Prociv Proiect SRL pe data de 11 ianuarie, conform informațiilor din SEAP.

Durata lucrărilor va fi de 11 luni. Valoarea contractului se ridică la suma de 5,7 milioane de lei.

Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile (CNACN) Constanța a primit două oferte la licitația ce prevede reactualizarea studiului de fezabilitate a Canalului. Acesta urmărește amenajarea râurilor Argeș și Dâmbovița pentru fi folosite pentru navigație.

Ofertele au fost depuse de:

– AQUA PROCIV PROIECT SRL.

Sunt vizate lucrări pe cursul râului Argeș, aval de lacul Mihăilești – Cornetu și pe cursul râului Dâmbovița, aval de podul de pe Șoseaua de Centură a Municipiului București, pe teritoriul județelor Ilfov, Giurgiu și Călărași.

Se vor construi trei porturi pe râurile Argeș și Dâmbovița

Capitala va avea acces la fluviu prin trei porturi. Acestea ar urma să fie construite astfel: două pe Argeș și unul pe Dâmboviţa.

Pe cele două râuri vor fi realizate lucrări pentru construirea a șase ecluze. Cu ajutorul acestora, se va putea măsura și controla nivelul apei și se va asigura navigația. Una dintre ele, prevăzută la Oltenița, va facilita intrarea pe Dunăre, situația fiind asemănătoare cu cea de la Agigea, care permite accesul la Marea Neagră.

Specialiștii vor face un studiu de trafic în următoarea perioadă. Astfel, nave de pasageri cu o lungime de 110 metri și o lățime de 11 metri vor pleca din Portul Constanța. Acestea se vor opri pentru scurt timp la Bucureşti cu posibilitatea de a își continua drumul la Amsterdam sau Basel.

Studiul are ca scop verificarea canalelor râurilor Argeș și Dâmbovița pentru a vedea ce tipuri de nave pot trece prin aceste zone.

Alin Șerbănescu, Purtătorul de cuvânt al Ministerului Transporturilor, anunță durata lucrărilor:

Trebuie văzut cât de deteriorată este lucrarea inițială, după care în funcție de complexitatea lucrării și cât de deteriorată e și de soluțiile care se vor aplica, în opinia mea ar putea dura între 24 și 48 de luni o astfel de lucrare.

Articolul precedentPrimele 6 pasaje rutiere pe Drumurile Naţionale, cuprinse în PNRR, au ofertanţi
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET