România trece la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 spre 31 octombrie 2021, şi revine la ora standard a Europei de Est, +2 UTC. Astfel, ceasul se dă cu o oră înapoi, iar ora 4:00 devine ora 3:00.

În fiecare an, în ultima duminică a lunii octombrie are loc schimbarea orei, prin renunţarea la ora de vară şi revenirea la Timpul Legal Român, ora 04.00 devenind ora 03.00.

Ora de iarnă este considerată astfel ora standard. În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore, față de trei ore la ora de vară.

UE vrea să renunţe la trecerea de la ora de iarnă la cea de vară

Sistemul cu ora de vară / ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970. Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Un proiect de lege, publicat în 2018, propunea ca anul 2021 să fie ultimul când statele membre ale UE şi ţările afiliate să urmeze schimbarea sezonieră a orei. În condiţiile actuale cazate de pandemia de coronavirus, negocierile nu au început încă în cadrul Consiliului European, ceea ce face foarte puţin probabil ca legea să se aplice după anul 2021. O directivă europeană din 2001 reglementează schimbarea orei prin trecerea la ora de vară şi invers. În majoritatea ţărilor europene, ceasurile se dau înapoi cu o oră pe 31 octombrie 2021, la ora 01:00 UTC. Deoarece Europa se întinde pe mai multe fusuri orare, schimbarea are loc la ore locale diferite, mai arată sursa citată.

Articolul precedentBilanț coronavirus 30 octombrie. Noi cifre îngrijorătoare anunțate de autorități
Articolul următor16,48 la 1.000 de locuitori rata de infectare cu Covid 19 în județul Ilfov