Agenția Națională de Integritate a anunțat, luni, că a sesizat instanța în cazul primarului localității Corbeanca (Ilfov), Valeriu Anton, pentru o diferență nejustificată de peste 3 milioane de lei între averea dobândită și venituri. 

ANI a anunțat că constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 3.061.855 de lei între averea dobândită și veniturile realizate de către Valeriu Anton și familia sa, în perioada exercitării funcției publice.

Agenția a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București pentru verificări cu privire la modificările de avere intervenite și veniturile realizate de către primarul din Corbeanca.

În luna iulie, Valeriu Anton a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că ar fi luat mită peste 3,5 milioane de euro pentru a soluționa cereri de retrocedare a unor terenuri. 

Edilul din Corbeanca – în funcție din 2008 – a menționat în ultima sa declarație de avere datorii de aproape 1,4 milioane de euro pe care le-ar avea către trei persoane fizice și către o bancă.

Împrumuturi fabuloase de la persoane fizice

În ultima declarație de avere, depusă în iunie 2022, primarul din Corbeanca a scris că are datorii de aproape 1,4 milioane de euro către o bancă și către trei persoane fizice. Toate împrumuturile au fost făcute în perioada 2008-2009.

Astfel, el a trecut în declarația de avere un credit la bancă de 287.000 de euro (contractat în 2008, scadent în 2029), dar și împrumuturi de la persoane fizice: 555.000 de euro de la Neagu Valentin, 336.000 de euro de la Buciumeanu Florin Marian, 185.000 de euro de la Tătuța Dumitru. Toate împrumuturile au fost făcute în perioada 2008-2009.

La capitolul „venituri”, primarul a menționat doar salariul de la primărie – 87.500 de lei pe an și salariul soției, agent de vânzări la Corbeanca.

Conform ultimei declarații de avere, Anton Valeriu are mai multe terenuri intravilane în suprafață de peste 6.000 de metri pătrați în Corbeanca și în Buftea și o casă de 284 de metri pătrați la Corbeanca. De asemenea, el este asociat, cu 50%, la SC DVS Frigos SRL.

Anton Valeriu este primar al comunei Corbeanca din anul 2008. Acesta a devenit membru PMP după fuziunea partidului cu UNPR-ul. Liderul PMP, Eugen Tomac, spunea că Anton Valeriu nu a fost activ în partid în ultimii ani deși în 2020 a candidat din partea PMP pentru un nou mandat de primar al comunei Corbeanca. Eugen Tomac declara pentru HotNews.ro în mai, când primarul a fost reținut de DNA, că i-a fost suspendată calitatea de membru de partid, conform statutului.

Articolul precedentZelenski solicită schimbări rapide în operațiunile armatei ucrainene
Articolul următorCifrele uluitoare ale Poliției: jumătate de milion de infracțiuni într-un singur an – Care sunt cele mai grave probleme ale României