”Plăcinta Dobrogeană” din România a primit recunoaştere europeană. După aproape doi ani de dispută cu vecinii bulgari, produsul urmează să fie înregistrat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene ca aparţinând României.

Opoziţia Bulgariei are la bază istoria comună a Dobrogei, a declarat Ionuț Diaconeasa, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii. Acesta a explicat că la ultimele negocieri din cadrul Comisiei Europene s-a ajuns la un acord prin care ţara noastră primeşte recunoaşterea europeană, prin înregistrarea produsului şi publicarea acestuia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cu toate drepturile şi pe termen nelimitat.

Vecinii bulgari au primit doar dreptul de a folosi denumirea în regiunea de la sudul judeţului Constanţa, fără recunoaştere europeană şi doar pentru o perioadă de 10 ani. Din cele 1.760 de produse alimentare din statele membre înregistrate în sistemele de calitate europene, România are doar 10: Magiun de Prune de Topoloveni, Novac Afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre Afumată, Salată de icre de ştiucă de Tulcea, Salata tradiţională de icre de crap, Salam de Sibiu, Cârnaţi de Pleşcoi, Telemea de Sibiu, Caşcaval de Săveni şi Telemea de Ibăneşti.

Potrivit consilierului Ionuţ Diaconeasa, decizia de recunoaştere va fi aprobată în luna martie, în şedinţa Direcţiei Generale de Agricultură a Comisiei Europene, după care va urma publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii, cel mai probabil, în luna aprilie.

Articolul precedentMaşinile Google Street View se întorc în România. Vor actualiza imaginile din peste 100 de localități
Articolul următorIncident pe Aeroportul Otopeni. O femeie a fugit cu copilul ei mic pe pistă pentru a prinde avionul Tarom de Londra