Polițiștii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase au indisponibilizat peste 211.600 de kilograme de deșeuri periculoase provenite din colectarea de către diferiți agenți economici, de la unitățile sanitare care asigură asistența medicală a pacienților testați pozitiv, în cadrul unei acțiuni ample desfășurate la nivelul statelor membre U.E.

În perioada 9 iunie  – 1 iulie a.c., Polițiștii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, din Inspectoratul General al Poliţiei Române au acționat pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul aferent al deșeurilor periculoase provenite din activitățile medicale, în mod deosebit ale celor din obiectivele sanitare care gestionează limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Acțiunea s-a desfășurat concomitent la producătorii de deșeuri, pe două paliere, atât de la generator spre incinerator/eliminator, cât și în zona de neutralizare/incinerare/eliminare.

În acest context, au fost efectuate 282 de controale și verificări la unitățile sanitare și la agenții economici care efectuează operațiuni în domeniul managementului deșeurilor periculoase infestate cu virusul SARS-CoV-2.

Acțiunea s-a desfășurat concomitent la producătorii de deșeuri, pe două paliere, atât de la generator spre incinerator/eliminator, cât și în zona de neutralizare/incinerare/eliminare.

În cadrul activităților, polițiștii au indisponibilizat 211.652 de kilograme de deșeuri periculoase provenite din colectarea de către diferiți agenți economici, de la unitățile sanitare care asigură asistența medicală a pacienților testați pozitiv.

În urma acțiunilor, deșeurile medicale au fost distruse și eliminate în condiții de siguranță, pentru sănătatea publică, iar ulterior, a fost dispusă sancționarea administrativă a operatorilor economici, precum și închiderea temporară a activității unui incinerator.

Astfel s-a reușit evitarea infestării ulterioare cu virusul SARS-CoV-2 prin nedistrugerea și neeliminarea deșeurilor, cu respectarea procedurilor emise de Institutul Național de Sănătate Publică. 

Polițiștii au constatat 8 infracțiuni, dintre care 7 la Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor și una la articolul 352 Cod Penal.

În cauză, sunt instrumentate 6 dosare penale, în care sunt cercetate 17 persoane, dintre care 3 au fost reținute și ulterior, față de acestea a fost dispusă măsura arestării preventive.

Totodată, au fost aplicate 43 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 454.800 de lei și 40 de avertismente, atât la H.G 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice, cu modificările și completările ulterioare, cât și la legislația de  mediu aferentă.

Acțiunea s-a desfășurat în cooperare cu Garda Națională de Mediu și Inspecția Sanitară de Stat.

În contextul pandemiei cauzate de apariția și răspândirea la nivel mondial, al noului Coronavirus Covid- 19, statele membre U.E. au inițiat și organizat la nivel european un plan de acțiune codificat ”Retrovirus”, având ca scop respectarea legislației aferente deșeurilor periculoase provenite din activitățile medicale, în mod deosebit ale celor din obiectivele sanitare care gestionează limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Derularea acțiunii a avut ca scop diminuarea pericolului, pe care îl reprezintă accidentele ecologice, îmbolnăvirile individuale ori colective, infestarea publică cu virusul SARS-CoV-2, acordându-se o atenţie deosebită depistării situaţiilor de risc generate de  activitățile necorespunzătoare privind colectarea, transportul, depozitarea, sterilizarea, neutralizarea și eliminarea deșeurilor periculoase.

Astfel, la data de 11 iunie a.c, polițiștii Direcției Arme Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și al Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Ilfov, au efectuat 13 percheziții în județele Ilfov și Dolj și în municipiul București, la domiciliile și sediile mai multor persoane fizice și juridice, bănuite de nerespectarea măsurilor privind eliminarea deșeurilor medicale periculoase. 

În fapt, la data de 14 mai a.c., polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Ilfov au fost sesizați cu privire la existența unei cantități de deșeuri medicale periculoase, colectate de la  multe unitați spitalicești din București și abandonate pe un câmp din localitatea Dobroiești, județul Ilfov.

În urma perchezițiilor, 16 persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, pentru cercetări.

De asemenea, a fost indisponibilizată o autoutilitară, au fost ridicate  documente care atestă trasabilitatea deșeurilor medicale periculoase și a fost închisă temporar activitatea unei societăți comerciale din județul Dolj, care deține un incinerator de deșeuri periculoase.

A fost aplicată o a o sancțiune contravențională cu amendă de 10.000 de lei.

În aceeași cauză, la data de 23 iunie a.c., polițiștii au pus au mai efectuat 6 percheziții în județul Giurgiu, iar la punctul de lucru al unei societăți comerciale, a fost depistată o semiremorcă în care se aflau depozitate deșeuri medicale periculoase, ce trebuiau distruse în maximum 24 de ore, conform normelor legale în materie (acestea se aflau depozitate din luna aprilie a.c.).

Astfel, au fost indisponibilizate 209 tone de deșeuri periculoase provenite din colectarea de către diferiți agenți economici, de la unitățile sanitare care asigură asistența medicală a pacienților testați pozitiv, iar în urma cooperării interinstituționale, a fost dispusă măsura distrugerii și a eliminării în condiții de siguranță, pentru sănătatea publică, a deșeurilor medicale.

În urma probatoriului administrat, 3 persoane au fost reținute pentru 24 de ore, ulterior față de acestea, judecătorul de drepturi și libertăți a dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii Serviciului Arme Explozibili și Substanțe Periculoase Ilfov, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, pentru săvârșirea infracțiunii de „neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare și eliminare a deșeurilor periculoase”, faptă prev. și ped. de art. 63, alin.1, lit. b din Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, republicată.

Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul Gărzii Naționale de Mediu.

 

Articolul precedentAdmitere liceu! De astăzi, elevii pot să-și depună dosarele de înscriere la liceele la care au fost repartizați
Articolul următor100% TU DECIZI! Clotilde Armand, conectată bine la banul public. A încasat milioane din paguba adusă de Bechtel