Ieri, președintele Klauf Iohannis a promulgat legea prin care încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție este pedepsită cu închisoare de la șase luni la 5 ani. Până acum, legea prevederea faptul că o astfel de infracțiune era pedepsită de la o lună la un an, însă împăcarea părților înlătura răspunderea penală.

Proiectul modifică și prevederile referitoare la asistența juridică pentru persoanele care solicită un ordin de protecție. De asemenea, în cazul în care victima nu va avea avocat, acesteia i se va acorda asistență juridică din oficiu.

„Asistarea sau, dupa caz, găzduirea victimelor, respectiv asistarea agresorilor în unitățile prevăzute la art. 15 alin. (2) și (3) se face în baza încheierii unui contract de acordare a serviciilor sociale. Pentru minori, contractul de acordare a serviciilor sociale este semnat de părintele însoțitor sau, după caz, de reprezentantul legal. Asistența juridică a persoanei care solicită ordinul de protecție este obligatorie”, conform proiectului de lege inițiat de parlamentarii Pro Europa.
Articolul precedentO nouă declarație pe propria răspundere ar putea să devină obligatorie în România la începutul anului școlar
Articolul următorBogdan Muzgoci, înainte de EPISODUL 3 din dezvăluirile procurorului Mircea Negulescu: „O să fie unul din momente în care Vlad Cosma va atinge un nivel de stres maxim”