Niculae Bădălău este greu de dat jos din funcție. Curtea de Conturi, în cadrul căreia fostul baron PSD deține postul de vicepreședinte, a transmis că-l poate suspenda din funcție doar în momentul în care fostul parlamentar este trimis în judecată.
Potrivit articolului 54 din Legea nr. 94/1992, „de la data trimiterii în judecată penală, membrii Curții de Conturi și auditorii publici externi sunt suspendați de drept din funcțiile lor. În caz de condamnare definitivă, ei sunt demiși de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează’’, arată Realitatea Plus.
Luni, judecătorii Curții de Apel București au decis arestarea pentru 30 de zile a lui Niculae Bădălău. Decizia nu este definitivă, dar este executorie, potrivit sursei citate.
Niculae Bădălău, numărul doi în cadrul Curții de Conturi a României, a fost reținut, duminică seară, de procurorii, principala acuzație fiind de trafic de influență și dare de mită.
Faptele pentru care Niculae Bădălău a ajuns în arest, la cererea DNA. Baronul PSD „a umblat” la un primar pentru firma copilului
Niculae Bădălău a fost audiat la DNA duminică, 27 noiembrie, într-un dosar de corupție. La final, el a fost reținut pentru 24 de ore la cererea procurorilor anticorupție.Potrivit DNA, Niculae Bădălău, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, a fost reținut pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită, în formă continuată, și trafic de influență.
În dosar a mai fost reținută o persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
„În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.
În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.
Sursa: Realitatea Din PNL