Potrivit Codului Muncii, angajații de la stat și privat vor beneficia de o mini-vacanță de Paște. Cei care lucrează în domenii considerate esențiale și care vor fi nevoiți să vină la muncă în aceste zile vor fi recompensați.

Codul Muncii prevede ca Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui, precum și prima și a doua zi de Paști să fie nelucrătoare. Astfel, angajații de la stat și privat vor beneficia de o mini-vacanță de Paște în perioada 22 aprilie-25 aprilie inclusiv.

Prin hotătâri de guvern au fost stabilite programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

Totodată, zilele libere nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Astfel, angajații care sunt nevoiți să muncească în mini-vacanța de Paște, atât de la stat, cât și din sectorul privat, vor fi recompensați cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

În cazul in care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

 

Articolul precedentPatru din zece români merg zilnic cu maşina personală
Articolul următorIlfov. Percheziţii domiciliare la locuinţele unor persoane bănuite de pornografie infantilă şi şantaj