Un exerciţiu de alarmare a populaţiei, prin sistemul de sirene de avertizare, se va desfăşura miercuri, în cadrul acţiunilor pregătite de structurile de specialitate ale IGSU ca parte a programului din „Săptămâna Protecţiei Civile”, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

El a prezentat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul MAI, detalii despre „Săptămâna Protecţiei Civile”, un eveniment organizat de DSU şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care se va derula în Bucureşti şi în ţară, în perioada 25 februarie – 4 martie, şi care cuprinde mai multe activităţi menite să dezvolte comportamentul preventiv, unde cei interesaţi se pot familiariza cu măsurile şi regulile ce trebuie avute în vedere în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

„Miercurea sirenelor – noi aveam în fiecare lună, în prima zi de miercuri, să pornim sistemele de alarmare, să le testăm, deci miercuri o să fie testate sirenele. O să informăm populaţia. Este normal ca aceste lucruri să se facă, lumea să se obişnuiască. Repet: faptul că facem, informăm, pregătim nu înseamnă că noi ştim că mâine se va întâmpla ceva. Este obligaţia noastră să facem acest lucru, asta face Protecţia Civilă – pregăteşte populaţia. Asta înseamnă să ai o Protecţie Civilă puternică – să previi, să pregăteşti, să răspunzi corect, să reconstruieşti. Astea sunt cele patru faze extrem de importante”, a declarat Raed Arafat.

Şeful DSU a explicat că, din punct de vedere al modului de acţionare, 2.865 dintre sirenele funcţionale pot fi comandate centralizat, iar 2.595 necesită declanşare locală.

„Miercurea sirenelor – pe lângă faptul că informează populaţia despre acest mod de avertizare, ea ne permite să testăm sirenele periodic şi să ne asigurăm că cei care le operează ştiu ce au de făcut, ştiu procedurile, că sirenele funcţionează”, a precizat Arafat.

Evenimente pentru pregătirea populației

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a punctat faptul că „Săptămâna Protecţiei Civile” are ca principal scop creşterea rezilienţei populaţiei faţă de situaţiile de urgenţă, menţionând că, anul acesta, pentru a marca Ziua Naţională a Protecţiei Civile, pe 28 februarie, şi Ziua Internaţională a Protecţiei Civile, pe 1 martie, s-a decis organizarea unei săptămâni de evenimente care să permită specialiştilor din domeniu să comunice cu oamenii despre riscuri.

„Şi, mai ales, cum să acţioneze şi cum să se pregătească. (…) Noi, când vorbim cu oamenii despre riscuri, nu vrem să îi panicăm, noi vrem să îi pregătim. Dorinţa noastră este să ajungem la un nivel de rezilienţă ridicat. Ce înseamnă rezilienţă pentru omul de rând? Înseamnă ca o situaţie de urgenţă să nu te afecteze mai mult decât pentru o perioadă foarte scurtă şi să poţi să revii la viaţa normală, iar, în timpul situaţiei de urgenţă, să nu devii vulnerabil şi să ai ce îţi trebuie ca să poţi să faci faţă situaţiei respective”, a arătat Raed Arafat.

Sâmbătă şi duminică, între orele 9:00 – 17:00, în Piaţa Revoluţiei din Capitală, în faţa sediului MAI, este prezentată o expoziţie de tehnică şi echipamente de protecţie, care cuprinde, între altele, şi echipamente folosite de salvatorii IGSU pentru căutarea victimelor cutremurelor din Turcia, dar şi tehnică veche din dotarea pompierilor, păstrată, acum, la muzeu.

De asemenea, este prezentă şi Caravana SMURD „Fii pregătit”.

În programul „Săptămânii Protecţiei Civile” se regăsesc şi lecţii de prim-ajutor, în cadrul cărora paramedicii şi voluntarii SMURD vor demonstra modul de administrare a manevrelor salvatoare, după următorul program: la Mall Palas din Iaşi – pe 28 februarie, între orele 10:00 şi 18:00, la Mall Coresi din Braşov – pe 3 martie, în intervalul orar 12:00 – 16:00.

Tot în săptămâna dedicată protecţiei civile se va derula „Maratonul resuscitării”, eveniment public organizat sub forma unui curs de prim-ajutor de dimensiuni crescute, în cadrul căruia zeci de medici, pompieri paramedici, asistenţi, formatori şi voluntari ai Fundaţiei pentru SMURD îi vor învăţa pe doritori măsurile de prim ajutor în cazul unui stop cardio-respirator. Evenimentul va avea loc în ziua de 4 martie, între orele 12:00 şi 22:00 la Park Lake din Bucureşti.

În colaborare cu Institutul pentru Fizica Pământului, în zilele de 4 şi 5 martie se va desfăşura Turul ghidat „Bucureştii şi cutremurele”, având ca punct de plecare Piaţa Universităţii (statuia lui Ion Heliade Rădulescu).

Caravana SMURD „Fii pregătit” care cuprinde instruiri privind tehnicile de acordare de prim-ajutor medical în situaţii de urgenţă, precum şi măsurile şi modul de comportare specifice tipurilor de risc generatoare de situaţii de urgenţă are programate sesiuni de comunicare, astfel: pe 25 şi 26 februarie la Bucureşti (parcarea sediului MAI); pe 27 februarie – Buzău; pe 28 februarie – Vrancea; pe 1 martie – Bacău; pe 2 martie – Neamţ; pe 3 martie – Iaşi; pe 4 martie – Suceava.

Sâmbătă, în conferinţa de presă desfăşurată la sediul MAI, inspectorul general al IGSU, Dan-Paul Iamandi, a anunţat că săptămâna viitoare vor fi organizate „Zilele Porţilor Deschise” la subunităţile de pompieri din Bucureşti şi din ţară.

Articolul precedentAccident cu 3 mașini pe DN1 București-Ploiești. Circulație îngreunată în zona Liceului Francez
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET