Pentru cei care au anumite boli trebuie spus că bolile cardiovasculare şi bolile endocrine sunt predispuse la a rezista mai greu la astfel de temperaturi.

Autoritățile au venit cu o serie de recomandări pentru populație, în contextul avertizărilor de caniculă din această perioadă.

Ministerul Sănătății recomandă evitarea expunerii prelungite la soare, în timp ce autoritățile au instalat puncte de prim-ajutor și hidratare pentru populație.

Medicul de familie şi preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Dr. Sandra Alexiu, a fost invitată la Apel Matinal de la Radio România Actualități pentru a vorbi despre ce trebuie să facem în zilele caniculare și cum ne putem proteja de temperaturile de afară.

„Trebuie să pornim de la ceea ce ştim: că temperatura foarte mare, produse de hidratare masivă şi că pacienţii cu anumite boli fac faţă mai greu. Şi atunci cel mai important lucru dintre toate este să ne hidratăm adecvat. Sigur că e de preferat să nu ieşim afară în soare în perioada când este foarte puternic soarele, când temperatura este ridicată, dar dacă acest lucru este inevitabil, să nu plecăm niciodată la noi fără o sursă de apă, o sticluţă de apă, şi fără să avem capul acoperit, pentru că suntem predispuşi imediat la insolaţie.

Dacă acest lucru se poate evita, trebuie ştiut că şi în interior, dacă este foarte cald, organismul nostru nu rezistă foarte bine, nu se adaptează grozav şi atunci, dacă nu avem posibilitatea să avem aer condiţionat, aşa cum se întâmplă în unele case, să avem grijă să aerisim bine atunci când este posibil – când nu e foarte cald afară, chiar în curent, cu geamurile deschise.

Şi atunci când apare soarele să protejăm geamurile cu ceva, să nu intre soarele direct cu o perdea sau cu jaluzele şi să închidem geamurile, ca să păstrăm casa cât mai răcoroasă şi să le aerisim din nou peste noapte, atunci când temperaturile scad. Pentru cei care au anumite boli trebuie spus că bolile cardiovasculare şi bolile endocrine sunt predispuse la a rezista mai greu la astfel de temperaturi. Temperatura mare predispune şocuri cardiogene şi îndeseşte infarctul, aşa încât ar fi foarte bine ca aceşti pacienţi să nu se expună direct la soare şi la căldură mare. Şi să nu uităm niciodată de copii.

Copiii nu trebuie ţinuţi în temperaturi ridicate şi, atenţie, nu trebuie lăsaţi în maşini, pentru că se supraîncălzesc şi pot să sufere de sindromul morţii subite, ceea ce este extrem de grav. Se întâmplă să îi lăsăm în maşină când avem ceva de făcut, cumpărături, şi fără o sursă de aer şi când venim este deja, uneori, prea târziu”, a spus Dr. Sandra Alexiu.

Riscurile caniculei

Riscurile dacă nu ne protejăm, mai spune medicul, sunt de supraîncălzire a organismului, deshidratare și insolație.

„Riscurile sunt a face supraîncălzirea organismului, a ne deshidrata foarte mult, ceea ce pentru cei cu anumite boli este o mare problemă şi, sigur, să facem insolaţie, pentru că insolaţia aduce după ea dureri mari de cap.

Dilatarea vaselor de sânge de la nivelul creierului antrenează nişte modificări imediate şi primele lucruri pe care le păţim, ştie toată lumea, avem dureri de cap, vărsături, frisoane, uneori din cauza cauza izolaţiei. Şi lucrul ăsta se poate prelungi ceva mai mult dacă organismul are şi ceva comorbidităţi de dinainte. Prin urmare, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să bem, dar să bem apă.

Este de evitat să folosim băuturi carbogazoase negre cu preparatele de tip cola sau să bem multă cafea sau să bem băuturi energizante. Cel mai bine este să umplem ceea ce pierdem prin transpiraţie cu apă. De asta e de preferat să folosim sau să avem apă, chiar nu neapărat foarte rece”, a mai spus Dr. Sandra Alexiu

Articolul precedentAnca Alexandrescu, reacție la comunicatul lui Coldea: Am crezut că e fake sau o glumă. Mi-am pierdut orice urmă de respect față de acest personaj
Articolul următorPopulaţia şcolară din sistemul naţional de educaţie a scăzut cu 6.200 de persoane