Ca urmare a bombardării centralei nucleare de la Zaporijie de către ruși, ministrul de Interne al României, Lucian Bode, a ținut să menționeze că la noi în țară nu există vreun pericol sau o intensificare a nivelului radiaţiilor.

“Nu a fost atacată centrala nucleară. A fost un atac în proximitatea centralei nucleare şi este foarte bine că nu am avut un astfel de atac direct asupra centralei nucleare. Aţi văzut comunicările instituţiilor responsabile, CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare), de exemplu. Uitându-ne la comunicarea experţilor, vedem că în acest moment în România nu există niciun pericol şi nicio intensificare a nivelului radiaţiilor.

Din acest punct de vedere, trebuie să le spunem românilor că nu există niciun pericol, însă toate instituţiile statului român trebuie să fie în alertă într-o astfel de situaţie. Noi, pe zona noastră de responsabilitate, atunci când vom lua decizii, le vom prezenta public. Deocamdată, ne uităm la raportările pe care le avem şi nu avem semnalate pericole”, a spus Lucian Bode, potrivit realitatea.net.

Asigurări au venit și de la purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, care  a declarat că CNCAN este “în permanentă legătură” cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Referitor la anunţul ministrului Sănătăţii în legătură cu iodura de potasiu, Cărbunaru a declarat că este sigur că autorităţile române iau măsurile necesare și sunt mereu pregătite să intervină în orice situaţie:

“La acest moment, noi ne confruntăm doar cu o retorică venită din zona Federaţiei Ruse, care foloseşte practic acest tip de mesaj într-un context în care avem o agresiune militară declanşată în Ucraina şi diverse formule de comunicare cu Occidentul. Faptul că Ministerul Sănătăţii anunţă public că este pregătit să gestioneze această situaţie, confirmă faptul că Guvernul României tratează cu seriozitate sarcinile şi responsabilităţile pe care le are, de a proteja sănătatea şi siguranţa populaţiei.

Dar suntem într-o situaţie de retorică în spaţiul public practicată de Federaţia Rusă. Nu vorbim de o situaţie de risc iminent care să se producă şi să genereze astfel de implementări de măsuri în România”, a explicat Cărbunaru, potrivit realitatea.net.

Articolul precedentKlaus Iohannis: „Starea de alertă NU va mai fi prelungită, de săptămâna viitoare”! Ce restricții vor fi eliminate?
Articolul următorTransnistria își cere INDEPENDENȚA față de Republica Moldova. Ce a determinat REACȚIA Tiraspolului