Direcția Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au declanșat o acțiune comună de control a activității de comercializare en gros a legumelor, fructelor și produselor agroalimentare în 17 centre comerciale și puncte de desfacere dedicate din București și județele Ilfov și Dâmbovița.

Astfel, 130 inspectori antifraudă fiscală împreună cu 120 inspectori sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor controlează modul în care operatorii economici respectă legislația specifică.

În timpul controalelor se prelevează probe pentru determinarea prezenței sau a depășirii limitelor admise pentru reziduurile de pesticide. Probele prelevate vor fi analizate în laboratoarele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din București și Constanța.

Principalele aspecte vizate de acțiunea de control a inspectorilor ANSVSA sunt cele privind cerințele de trasabilitate și procedurile prin care operatorul poate identifica cu exactitate persoana fizică sau juridică de la care s-a aprovizionat și persoana juridică către care a livrat produsele pe care le comercializează.

Pentru prevenirea și combaterea fraudei fiscale și vamale, inspectorii antifraudă verifică în detaliu toate etapele ciclului de comercializare angro a legumelor, fructelor și produselor agroalimentare, cu precădere în legătură cu legalitatea achizițiilor intracomunitare și importurilor, corectitudinea actelor de proveniență și de însoțire a produselor și corespondența cu realitatea a facturilor de achiziție și de vânzare.

În timpul controalelor, s-au prelevat probe (din lămâi, piersici, morcovi, gutui, caise, ardei iute, ardei gras, banane, mere, portocale, roșii, nectarine, struguri) pentru determinarea prezenței sau a depășirii limitelor admise pentru reziduurile de pesticide. Probele prelevate vor fi analizate în laboratoarele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din București și Constanța.

De asemenea, de importanță a fost și verificarea procedurii de rechemare a produselor de la beneficiari, în situațiile în care există produse neconforme.

Au fost verificate 87 de unități de depozitare și comercializare legume-fructe.

Dintre principalele deficiențele constatate, menționăm:

  • igiena necorespunzătoare a spațiilor de depozitare și ambalare;
  • depozitarea necorespunzătoare (paleți cu produse alterate lângă cei cu produse corespunzătoare);
  • legume și fructe alterate și ambalaje deteriorate prezente în spațiul de depozitare;
  • trasabilitatea și etichetarea necorespunzătoare a legumelor și fructelor;
  • lipsa programului de autocontrol la produsele de origine non animală;
  • onexistența procedurii de rechemare a produselor neconforme;
  • absența fișelor care atestă sănătatea personalului.

Neregulile constatate în urma verificărilor au fost sancționate cu 54 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 637.280 de lei

Totodată a fost reținută oficial o cantitate totală de 13.862 de kg de legume și fructe (roșii, morcovi, lămâi și ardei gras), care a fost dirijată pentru neutralizare la o unitate autorizată.

Acest tip de acțiuni realizate împreună cu alte instituții ale statului vor continua în direcția unei protecții cât mai eficiente a sănătății publice.

 

 

Articolul precedentMinistrul Apărării: „Războaiele nu țin cont de termene”. PROBLEMELE din achizițiile în sistem european
Articolul următorPROTEST major pe 30 iunie, după compensarea cu doar 50 de bani la carburanți: șoferii amenință cu blocarea benzinăriilor