Curtea Constituțională a României s-a pronunțat în privința sesizării USR și Forța Dreptei, prin care cele două formațiuni au dorit să nu se aplice majorarea cu până la 2.000 de lei a indemnizaţiilor primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene.

Pe 27 septembrie, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, eliminând din forma de la Senat majorarea pentru ceilalţi demnitari.

Pe 5 octombrie 2022, a fost depusă sesizarea la Curtea Constituţională pe lege.

Unul dintre motivele invocate în sesizare se referea la neindicarea sursei de finanţare, aşa cum prevede art. 138 alin. (5) din Constituţie. Inițiatorii au reamintit că judecătorii CCR au decis deja, când s-au pronunţat pe creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor, creştere forţată de PSD şi PNL în luna iunie, că nu pot fi majorate cheltuielile la bugetul de stat fără solicitarea fişei financiare de la Guvern şi fără stabilirea sursei de finanţare.

Judecătorii CCR s-au pronunțat definitiv pe această sesizare, neremarcând că ar fi ceva în lege care să contravină Constituției și astfel dând undă verde majorării indemnizațiilor.

Articolul precedentAlexandra Păcuraru: Nu putem asista pasivi la distrugerea identității noastre! Trebuie să luăm atitudine
Articolul următorSună alarmele în toată ţara! Exerciţiu naţional de alarmare publică. Semnificaţia semnalelor sonore