Prima zi de iarnă veritabilă a surprins, cum era de așteptat, autoritățile locale și firmele de deszăpezire, astfel că traficul rutier era blocat joi dimineață complet în 3 județe, iar Autostrada A2, cunoscută sub numele de ,,Autostrada meteosensibilă’’ era închisă. În timp ce România se zbate în zăpadă, firmele de salubritate și deszăpezire raportează afaceri profitabile, în urma contractelor bănoase cu autoritățile locale, arată o analiză realizată de firma de consultanță Frames.

N-a trebuit decât o noapte de ninsoare ca să realizăm cât de vulnerabili suntem în fața iernii. După câteva ore de ninsoare și viscol, autoritățile au ales să închidă autostrada București-Constanța și să blocheze complet traficul în mai multe județe, în loc să intervină rapid pentru reluarea circulației.
Pentru mediul de afaceri, blocajele provocate de zăpadă generează pierderi financiare. Aprovizionarea cu bunuri, în special cele perisabile, devine o misiune imposibilă, iar fluxurile comerciale sunt stopate, cu consecințe negative la nivelul economiei. Firmele de transport sunt cele mai afectate. Întârzierile în livrarea mărfurilor, de exemplu, sunt contabilizate cu penalizări contractuale.

Imagine    Imagine

 

În timp ce economia pierde sume de ordinul milioanelor de euro pe zi din cauza zăpezii, pentru firmele angajate în activități de salubritate și deszăpezire (CAEN 3811, 8129), este sezonul în care fac cei mai mulți bani.

Afacerile din acest sector, care includ salubritatea, deszăpezirea și deratizarea, vor depăși în acest an nivelul de 4 miliarde de lei, o sumă dublă față de acum 10 ani.  Dacă în 2010, firmele active în acest sector raportau un business de 1,92 miliarde de lei, în 2018 se ajunsese, deja, la 3,78 miliarde de lei. Și profitul companiilor a urmat același trend, avansând de la 132,8 milioane de lei în 2010 la 297,5 milioane de lei în 2018.

Imagine    Imagine

În 2018, datele Frames indicau 2101 firme de profil, față de 849 companii active în 2010.
,,Un business profitabil care ar trebui să se vadă în calitatea serviciilor prestate, de la salubrizarea orașelor la deszăpezire. Din păcate, însă, fără utilaje suficiente, personal calificat și un management eficient al activității, majoritatea firmelor angajate în salubritate, deratizare și deszăpezire ajung să acționeze prea târziu, iar exemplul primei ninsori de amploare din 2020 este elocvent pentru această situație’’, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

Potrivit datelor firmei de consultanță, firmele din acest sector, dintre care peste 90% sunt din zona micro, derulează afaceri, în medie, de 1,68 milioane de lei, cu un total de 33.316 angajați, un număr puțin mai mare decât în 2010 (27.382).

VEZI TOPUL FIRMELOR DE PROFIL realitateafinanciara.net

Imagine      Imagine

Săptămâna trecută, massmedia relata despre faptul că multe dintre orașele din țară sunt acoperite de praf. Nu s-a mai intervenit pentru spălatul străzilor pentru că, bineînțeles, este iarnă și, în teorie, ar trebui ca zăpada să rezolve problema. A urmat prima ninsoare serioasă și a apărut problema zăpezii, majoritatea arterelor secundare, a străzilor de cartier și a trotuarelor devenind impracticabile.

Asta dincolo de problemele de pe rețeaua de drumuri naționale și județene, 3 județe și A2 fiind complet paralizate de prima ninsoare serioasă din 2020.

Articolul precedentAlimentarea cu energie electrică va fi întreruptă temporar, vineri, în zone din Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Giurgiu
Articolul următorUn bărbat din Ilfov și-a omorât soția, apoi a încercat să se sinucidă