Arhitectul – şef, Olivia-Ana Ciobanu-Oprescu, alături de administratorul public al judeţului Ilfov, Andrei Mihai, au participat astăzi la evenimentul de predare a noilor cărţi funciare în comuna Vidra, organizat de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov (OCPI), împreună cu Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). La această întâlnire, prilejuită de finalizarea procesului de cadastrare sistematică a UAT Vidra din cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), au participat şi doamna senator de Ilfov, Nicoleta Pauliuc, preşedintele ANCPI, Hajnalka Ildiko Vig, directorul general-adjunct al ANCPI, Adriana Tudosoiu, directorul OCPI, Ruxandra Ghiba, prefectul judeţului Ilfov, Simona Neculae, primarul comunei Vidra, Tudor Marian, precum şi alţi reprezentanţi ai administraţiei locale.

Cadastrarea sistematică la nivelul localităţii Vidra, începută în mai 2017 şi finalizată în decembrie 2022, reprezintă una dintre realizările importante din punct de vedere al sistemului de evidenţă a proprietăţilor, fiind una dintre cele mai vaste localităţi din judeţul Ilfov, cu circa 6630 de hectare. Ca urmare a acestui proiect, au fost deschise 18401 de cărţi funciare noi – dintre acestea 9853 în intravilan, 8244 de imobile în extravilan şi 304 de imobile mixte – ceea ce reprezintă aproximativ 66000 de euro, bani la bugetul local al UAT Vidra, primiţi de la ANCPI.

Olivia – Ana Ciobanu – Oprescu, arhitectul-şef al judeţului Ilfov: ,,Dinamica dezvoltării urbanistice din Ilfov este foarte mare, iar cadastrul sistematic este un proces important care ne ajută în susţinerea eforturilor noastre în beneficiul cetăţenilor, întrucât prin acesta se creează premisele rezolvării unor situaţii cu impact pe termen lung asupra comunităţii. În cadrul acestuia, se înregistrează informatii detaliate despre proprietăţile imobiliare şi se atribuie fiecăreia o identificare unică, permiţându-ne să luam decizii informate cu privire la utilizarea terenurilor, la planificarea zonei şi la implementarea proiectelor de dezvoltare, inclusiv reţele edilitare – canalizare, apă, asfaltări de străzi- prin atragerea fondurilor europene sĚŚi, nu în ultimul rând, să stabilim o strategie urbanistică. Mă bazez pe sprijinul pe care ANCPI ni l-a arătat de fiecare dată, în vederea încheierii protoculului între cele două instituţii publice, în vederea realizării schimbului de date în sistem GIS.”

Consiliul Judeţean Ilfov le-a recomandat tuturor reprezentanţilor localităţilor din judeţ să acceseze fondurile puse la dispoziţie de ANCPI, întrucât înscrierea în programul PNCCF şi cadastrarea sistematică a UAT-urilor asigură o dezvoltare coerentă şi durabilă, prin conturarea unui tablou cadastral precis. În consecinţă, finalizarea PNCCF în fiecare localitate va permite realizarea unei strategii cu privire la o planificare mai eficientă a investiţiilor publice, accesul autorităţilor la informatii precise si actualizate cu privire la proprietatile si proprietarii din zonă şi, de asemenea, impozitarea conform situaţiei reale, ceea ce va aduce venituri suplimentare la bugetul localităţii.

Procesul de cadastru din localitatea Vidra a inclus actualizarea informaţiilor existente şi integrarea acestora în sistemul informatic al ANCPI, iar finalizarea acestuia va avea un impact pozitiv asupra comunităţii, prin crearea unei baze de date complete şi actualizate cu privire la proprietăţile imobiliare din zonă, din registrul de taxe şi impozite.

Judeţul Ilfov a ajuns la un procent de peste 40% din suprafaţa teritoriului angrenată în contracte de achiziţie a serviciilor de înregistrare sistematică în cadrul PNCCF, fie în derulare, fie finalizate.

UAT-urile ilfovene care au accesat finanţările puse la dispoziţie de ANCPI, prin PNCCF, sunt următoarele: Petrăchioaia, Grădiştea, Jilava, Afumaţi, Baloteşti, Berceni, Bragadiru, Buftea, Cernica, Ciolpani, Ciorogârla, Clinceni, Cornetu, Dascălu, Dărăşti-Ilfov, Dobroeşti, Domneşti, Găneasa, Glina, Gruiu, Măgurele, Nuci, Periş, Popeşti-Leordeni, Snagov, Voluntari.

De asemenea, există şi localităţi care au în derulare contracte din cadrul PNCCF din fonduri proprii, precum: Mogoşoaia, Vidra, Brăneşti, Ştefăneştii de Jos, Tunari, Corbeanca, Măgurele, Domneşti, Glina, Moara Vlăsiei.

Înregistrarea proprietăţilor în sistemul unic de evidenţă al statului reprezintă un prim pas în direcţia unei dezvoltări urbanistice coerente, care să includă reţele de transport, reţele edilitare, zone de agrement şi alte proiecte de infrastructură atât de necesare locuitorilor din Ilfov, dar şi din întreaga zona metropolitană.

Cadastrul sistematic din localitatea Vidra este un proiect important pentru judeţul Ilfov, cu un impact pozitiv asupra comunităţii, fiind un model pentru alte regiuni care doresc să-şi modernizeze sistemele de gestionare a terenurilor şi infrastructurii.

Sursa: Realitatea de Ilfov

Articolul precedentMiliardari americani, investiții curate în România, fără implicarea statului. Familiile Păunescu și Păcuraru susțin cluburile de presă și de afaceri
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET