Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană ca număr de cazuri noi şi recidive TBC raportate anual.

Asta spune Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, care atrage atenția că o persoană cu tuberculoză nediagnosticată va infecta alte persoane sănătoase din preajma sa.
În Ilfov, incidența cazurilor de TBC este de aproape 33 la suta de mii de locuitori. Mult. Suntem printre județele cu incidență mare.
Împreună putem schimba această situație îngrijorătoare: din septembrie 2021 încoace vă puteți testa gratuit. Colegii mei, împreună cu Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) derulează o campanie pentru depistarea precoce a tuberculozei.
O caravană se plimbă prin județ, lună de lună, ca să facă radiografii pulmonare pentru persoanele din mediul rural, fără posibilități financiare. La cea mai mică suspiciune, specialiștii fac analize suplimentare (colectează spută, o trimit la „Marius Nasta” la analize, iar rezultatul este trimis apoi la medicul de familie și comunicat pacienților).
În cazul în care o persoană este depistată cu tuberculoză, este ajutată să își continue tratamentul și poate beneficia și de consiliere psihologică. Partenerii de la ARAS sprijină pacienții să depună documentația necesară pentru indemnizația de hrană, care se acordă, potrivit legii, bolnavilor de TBC.
Mâine, găsiți caravana la Cornetu, în fața dispensarului, între 09.00 și 14.00. Nu vă trebuie trimitere de la medicul de familie, aveți nevoie numai de buletin, care arată că locuiți în Ilfov, în mediul rural.

Sursa: Realitatea de Ilfov

Articolul precedentStatul face angajări pe bandă rulantă: 2000 de persoane noi în plină criză – În ce instituții sunt cei mai mulți salariați
Articolul următor„Legile Puterii”, o emisiune despre oameni și fapte. Strategia apărării României în fața lui Putin – VIDEO