O grupare formată din cetăţeni români şi străini, care ar fi facilitat obţinerea ilegală de permise de conducere româneşti, prin preschimbarea unor permise contrafăcute eliberate de autorităţi din alte state a fost destructurată, azi, de poliţiştii şi procurorii de criminalitate organizată din Prahova.

Astfel, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Ploieşti, efectuează 41 de percheziţii domiciliare şi pun în executare 48 de mandate de aducere.
Activităţile se desfăşoară în judeţele Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Olt, Prahova, Teleorman, Vaslui, Vâlcea şi în municipiul Bucureşti, în cadrul unui dosar penal ce vizează implicarea mai multor persoane în obţinerea ilegală de permise de conducere româneşti, prin preschimbarea unor permise contrafăcute eliberate de autorităţi din alte state.
„Acţiunea reprezintă o continuare a activităţii din data de 8 iulie a.c., (dată la care au fost puse în executare 61 de mandate de percheziţie domiciliară şi 79 de mandate de aducere), ancheta fiind iniţiată, în luna martie 2020, în Ploieşti şi fiind apoi extinsă în mai multe judeţe ale ţării şi în municipiul Bucureşti. Din anchetă au rezultat indicii că, începând cu a doua jumătate a anului 2019 şi până în prezent, în judeţele Dâmboviţa, Ilfov şi în municipiul Bucureşti, s-ar fi constituit un grup infracţional organizat, compus iniţial din 9 membri (cetăţeni români şi străini), la care ulterior au aderat şi alţi cetăţeni români. Grupul ar fi fost profilat pe săvâşirea de infracţiuni din sfera criminalităţii informatice, precum şi infracţiuni de fals şi de corupţie. Scopul grupului l-ar fi reprezentat obţinerea de venituri ilicite, prin înlesnirea obţinerii contra-cost şi în mod fraudulos a unor permise de conducere pentru mai mulţi cetăţeni români care nu posedau competenţele necesare obţinerii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice din România. Persoanele interesate de obţinerea unor permise de conducere ar fi pus la dispoziţia membrilor grupării datele de identificare personale, o fotografie şi un specimen de semnătură, care ar fi fost transmise în străinătate, pentru întocmirea permiselor. Ulterior, documentele realizate fraudulos ar fi fost expediate în România, iar cetăţenii români care intrau în posesia acestora s-ar fi prezentat la serviciile de profil pentru preschimbarea permiselor de conducere străine cu permise de româneşti”, spun procurorii.
Suma totală achitată de un beneficiar al unui astfel de permis ar fi fost de aproximativ 3.000 de euro, aceasta reprezentând diferite comisioane percepute de cetăţenii români şi străini implicaţi.
Până în prezent, au fost identificaţi peste 100 de cetăţeni români, care fie ar fi obţinut permise româneşti, fie ar fi depus documentele la autorităţile competente pentru preschimbarea permiselor obţinute ilicit, o parte dintre aceştia fiind deja semnalaţi cu diferite încălcări ale normelor la regimul circulaţiei rutiere.
Pentru realizarea investigaţiilor şi cercetărilor specifice, poliţiştii şi procurorii din Ploieşti au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, precum şi de suportul mai multor unităţi teritoriale de combatere a criminalităţii organizate, precum şi al Direcţiei Operaţiuni Speciale.
La acţiune participă poliţişti din cadrul B.C.C.O. Ploieşti, B.C.C.O Bucureşti, B.C.C.O Bacău, B.C.C.O Constanţa, B.C.C.O Iaşi, B.C.C.O Oradea, B.C.C.O Piteşti, S.C.C.O. Arad, S.C.C.O. Botoşani, S.C.C.O. Călăraşi, S.C.C.O. Gorj, S.C.C.O. Giurgiu, S.C.C.O. Hunedoara, S.C.C.O. Ialomiţa, S.C.C.O. Olt, S.C.C.O. Teleorman, S.C.C.O. Vâlcea şi S.C.C.O. Vaslui, iar suportul de specialitate fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Unitatea Teritorială de Analiză a Informaţiilor Ploieşti.
De asemenea, activităţile sunt efectuate cu suportul Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploieşti şi ai inspectoratelor judeţeane de jandarmi Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Olt, Piteşti, Teleorman, Vâlcea şi Vaslui.
Persoanele vizate vor fi conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Ploieşti, pentru audieri, urmând ca, după finalizarea acestora, procurorul de caz să dispună măsurile legale ce se impun.
Poliţiştii B.C.C.O. Ploieşti şi procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T Ploieşti continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fals intelectual, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, dare de mită şi luare de mită.

Sursa: Realitatea de Giurgiu

Articolul precedentUn nou val de restricții în România. Masca de protecție OBLIGATORIE în spațiile aglomerate, FĂRĂ evenimente timp de 30 de zile
Articolul următorRaed Arafat, APEL către populație pentru respectarea regulilor de protecție