Consiliul Județean Ilfov a aprobat trecerea unui sector de drum din drumul județean DJ 200B din domeniul public al Județului Ilfov în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Transportului, Infrastructurii și Comunicațiilor – Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. pentru realizarea lucrărilor de utilitate publică de interes național “Autostrada de centură București km 00+000 – km 100+900” – sector Centura Nord km 000+000 – km 52+770”.

Există un tronson de drum județean, aflat în proprietatea publică a județului Ilfov, inclus în lista care constituie coridorul de expropriere al lucrărilor la Autostrada de Centură. Suprafața care trebuie trecută în domeniul public al statului, în administrarea Ministerului Transportului, Infrastructurii și Comunicațiilor – Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este de 155 mp. Acest lucru este necesar pentru realizarea lucrărilor.

Autostrada de centură este un proiect de importanţă majoră pentru dezvoltarea infrastructurii regiunii metropolitane Bucureşti – Ilfov. Formată din două sectoare, respectiv sectorul Centură Nord de la km 0+000 – km 52+770 și sectorul Centură Sud de la km 52+770 – km 100+900, aceasta asigură o legătură directă între Autostrada A1 – București – Pitești și Autostrada A2 – București – Constanța. Autostrada de centură va asigura fluidizarea întregului trafic rutier care tranzitează zona Capitalei, precum și fluidizarea traficului generat de marile centre urbane din zona de influență a autostrăzii.

În data de 18 februarie 2021, Guvernul României a adoptat Hotărârea nr. 37 privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național “Autostrada de centură București km 00+000 – km 100+900” – sector Centura Nord km 000+000 – km 52+770”, pe raza localităților Săbăreni din Județul Giurgiu, Dragomirești-Vale, Buftea, Mogoșoaia, Balotești, Tunari, Dascălu, Ștefăneștii de Jos, Găneasa, Pantelimon și Cernica din județul Ilfov, publicată în Monitorul Oficial partea I nr. 166/18.02.2021.

Coridorul de expropriere al lucării de utilitate publică afectează nu numai imobile aflate în proprietate privată, ci și un imobil (tronson de drum județean) aflat în proprietatea publică a Județului Ilfov și administrarea Consiliului Județean Ilfov. Este vorba despre tronsonul de drum județean DJ200B (Balotești), identificat cu Nr. Cadastral 4234 și Nr. Carte Funciară 61480, în suprafață de 23.187 mp, din care 155 mp (drum asfaltat), vor fi trecuți potrivit prevederilor legii, în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Transportului, Infrastructurii și Comunicațiilor – Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A, pentru realizarea lucrărilor.

Sursa de finantare pentru realizarea lucrărilor este Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, respectiv fonduri europene nerambursabile și fonduri de la bugetul de stat stat. Utilitatea proiectului este indiscutabilă, Autostrada A0 urmând a se conecta cu autostrăzile deja existente A1, A2 și A3 pentru a prelua traficul din zona București-Ilfov.

Sursa: Realitatea de Ilfov

Articolul precedentLia Olguța Vasilescu: Fără modificări la Legea Pensiilor și Legea Salariilor nu intrăm la guvernare
Articolul următorIlfov. Accident rutier pe DN7, la Buftea. O persoană a rămas încarcerată