Guvernul a aprobat, la 2 octombrie 2021, un memorandum astfel încât Magistrala de metrou M6 să ajungă la Aeroportul Otopeni. Practic, se deblochează această investiție, care este extrem de importantă pentru regiunea București-Ilfov, declară Hubert Thuma, președinte al Consiliului Județean Ilfov.
”S-a spus că nu este rentabil să se construiască metroul M6, Băneasa-Aeroport Otopeni. Că e prea scump și că prea puțini oameni locuiesc și muncesc în Otopeni, iar numărul de călători ar fi unul redus. Aceiași oameni care au vrut să arunce la coșul de gunoi această investiție susțin că vor să facă din România o țară ca afară. Atunci să aruncăm o privire peste hotare, spre țările dezvoltate pe care le luăm drept model. În orașul Schwechat din Austria există aeroport internațional și metrou. Potrivit celor mai noi date, Schwechat are aproximativ 18.000 de locuitori. În orașul Otopeni, Ilfov, avem aeroport internațional, dar nu avem metrou. În Otopeni sunt peste 18.000 de locuitori. Dincolo de asta, să nu uităm un lucru extrem de important: România a primit de la Japonia un împrumut de peste 300 de milioane de euro pentru întreaga Magistrală M6. Nu ne permitem să compromitem relațiile diplomatice cu Japonia. Nu avem voie să renunțăm la un proiect care pune România pe harta țărilor ce au în vedere, mai înainte de orice, dezvoltarea comunităților”, spune Thuma.
Proiectul Magistralei de metrou M6 (în lungime de aproximativ 14 kilometri), pe scurt: secțiunea Sud, între stațiile 1 Mai și Tokyo, zona Complexului Comercial Băneasa, va avea o lungime de 6 kilometri și va cuprinde 6 stații. Valoarea totală e de circa 720 de milioane de euro. 70% din sumă reprezintă fonduri europene nerambursabile.
Secțiunea Nord, între stațiile Tokyo și Aeroport Henri Coandă, va avea o lungime de 8 kilometri și va cuprinde 6 stații. Valoarea este de aproximativ 666 de milioane de euro, din care 330 de milioane de euro sunt bani ce ne-au fost împrumutați de Agenția Națională de Cooperare a Japoniei.
Sursa: Realitatea de Ilfov