Reforma pensiilor publice încă se lasă așteptată, fiind în întârziere față de termenele prevăzute în PNRR. Până la modificările legislative, în România cea mai mare pensie depășește 95.000 de lei brut, în timp ce peste un milion de pensionari încasează lunar venitul minim: 1.125 de lei.
România continuă să fie o țară extremelor în condițiile unor discrepanțe foarte mari la nivel de pensii. La vârful veniturilor sunt sume greu de perceput de majoritatea pensionarilor, în condițiile în care 1,14 milioane de pensionari încasează 1.125 de lei, adică venitul minim garantat, în timp ce pensia medie este, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică pe luna septembrie, de 2.108 lei.
Potrivit datelor furnizate de aceeași instituție, România are 4,97 milioane de pensionari. În schimb, în top 20 al celor mai mari venituri sunt persoane care depășesc borna de 40.000 de lei, după cum arată informațiile furnizate de Casa Națională de Pensii Publice.
Cea mai mare pensie brută e de 95.423 de lei, în timp ce a doua ajunge la 71.147 de lei. Podiumul este completat de o persoană care are o pensie brută de 68.981 de lei, în timp ce pe locurile 4 și 5 se află seniori ale căror venituri brute sunt de 64.385 de lei, respectiv 60.352 de lei.
Alți patru pensionari sar de 50.000 de lei, în timp ce, la locul 20, venitul brut al „ultimului“ pensionar din clasament ajunge la 40.783 de lei. Cele mai mari venituri din pensiile publice le depășesc pe cele ale primilor „speciali“, adică foștii magistrați cu cele mai generoase venituri. Cea mai mare pensie specială e 58.191 de lei, în timp ce pe locurile doi și trei sunt pensii de 56.875 de lei, respectiv 56.447 de lei.
În timp ce pensiile publice sunt date doar în baza contribuțiilor la stat din perioada de activitate, iar mărirea lor are loc de fiecare dată când Guvernul decide creșterea punctului de pensie, veniturile specialilor țin cont de alte formule: un procent cu veniturile medii din ultima sau ultimele luni de activitate, iar măririle se fac de fiecare dată când are loc o indexare a salariilor aflate în plată, ale categoriei din care fac ei parte. Conform discuțiilor din Coaliție, punctul de pensie ar putea crește cu 14%.