Agenţia Naţională de Integritate contestă măsurile propuse în Comisia juridică a Senatului care ar duce de la scutirea anumitor categorii de angajaţi din structurile de ordine publică şi apărare naţională de la obligaţia completării declaraţiilor de avere şi de interese.

DECLARATII DE AVERE 

Amendamentul face referire la categoriile de personal pentru care apartenenţa la instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională „reprezintă informații clasificate”. S-ar putea deduce, implicit, că este vorba despre persoanele care lucrează sub acoperire, însă reprezentanţii ANI reclamă faptul că textul de lege este prea vag şi lasă loc de interpretări. Într-un comunicat de presă publicat luni, Agenţia Naţională de Integritate avertizează că amendamentele propuse în Comisia juridică a Senatului încalcă mai multe principii legislative.

„În data de 14 februarie, în cadrul ședinței Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului au fost propuse o serie de amendamente la Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice (L835/2022) care vor avea ca efect imediat introducerea unui regim special de integritate pentru «personalul din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională pentru care, potrivit statutului ori prin natura atribuțiilor de serviciu apartenența la aceste instituții reprezintă informații clasificate ori confidențiale / nedestinate publicității ori prin a căror diseminare neautorizată se pot prejudicia ordinea publică, securitatea națională, apărarea țării, interesele persoanelor de drept public deținătoare, rezultatul misiunilor specifice, ori se pot dezvălui surse confidențiale, se pot pune în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma misiunilor specifice»”, se precizeză în comunicatul ANI.

„Amendamentele nu precizează explicit care sunt aceste categorii de personal din cadrul instituțiilor publice de apărare, ordine publică și securitate națională pentru care se aplică această excepție. Potrivit modificărilor propuse, persoanele care ar urma să facă parte din aceste categorii vor fi stabilite prin norme interne ale instituției, aspect ce contravine în mod grav normelor constituționale și de tehnică legislativă. Pe de altă parte, în secțiunea aferentă motivării amendamentelor, autorul acestora face referire la o anumită categorie de personal cărora li s-ar aplica această excepție, și anume la «structurile specializate ale MAI în domeniul ordinii publice și securității naționale»”, explică reprezentanţii ANI.

DECLARATII DE AVERE 

Agenţia Naţională de Integritate susţine că aceste modificări ar crea mai multe probleme, încălcând principiul transparenţei în exercitarea funcţiilor publice şi îngreunând controlul privind situaţiile de incompatibilitate şi conflict de interese.

Articolul precedentElena Udrea, dezvăluiri despre Grupul de la Cluj – Cum comentează Cozmin Gușă
Articolul următorStația „Cașin”, de pe traseul liniei 41 – închisă temporar pentru lucrări la carosabil