Autobuzele celor 17 linii operate de Serviciul de Transport Voluntari(STV) în Ilfov vor rămâne pe trasee și după 1 februarie. Asta după ce inițial primăriile din județ fuseseră notificate că din cauza unor facturi neplătite de către Primăria Municipiului București, serviciul de transport public va fi sistat în zona metropolitană.

Reprezentanții STV au confirmat revenirea asupra deciziei inițiale de a suspenda traseele din Ilfov ca urmare a unei datorii de aproape 15 milioane de lei a Primăriei Municipiului București(PMB). Înțelegerea cu PMB ar presupune o serie de angajamente de plată și plăți parțiale.

În total, STV are de recuperat 17.220.582 de lei de la 11 administrații locale pe raza cărora circulă autobuzele din Voluntari.

Transportul public în regiunea București-Ilfov presupune o asociere de 41 de localități.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (ADITPBI), căreia toate comunitățile locale i-au dat mandat de înființare, organizare, reglementare, exploatare și monitorizare gestionează întreg serviciul de transport public în București și Ilfov.

“STV și PMB nu au nicio legatură contractuală. Ei au cu ADITPBI -ul care a semnat contract de servicii publice cu STV pe anumite linii. La un moment dat se punea problema de o regândire a modului cum au fost atribuite traseele. Nu a fost nicio licitație. A fost un contract în regim de urgență prin atribuire directă”, explică surse din domeniul transportului public metropolitan.

Potrivit statutului, ADITPBI monitorizează activitatea operatorilor la standardele de calitate stabilite prin contracte și plătește o compensație, cuantificată în lei per km.

Doar că aici ar intră inclusiv distanța parcursă de la autobază până la capetele de linie.

Cel mai elocvent exemplu, este linia R479 operată de STV și care leagă localitatea Popești-Leordeni de Piața Sudului.

Capetele de linie sunt la 14, respectiv 20 de kilometri distanță de Voluntari.

“Indiferent ca e vorba de STB sau STV sunt plătiți la număr de kilometri, aferenți traseelor care le-au fost atribuite. Ei facturează pentru kilometri efectuati lunar, factura ajunge la ADITPBI care împarte numărul de kilometri către primăriile beneficiare de servicii de transport. În funcție de numărul de kilometri reiese și suma totala pe care o datoreaza fiecare UAT. Doar că aici s-a decis ca PMB să plătească 90% din facturile Ilfovului. Ideea e că trebuie semnat un nou contract de servicii publice pentru că acela expiră. Cel mai probabil se va merge pe negociere pentru a se putea pregăti o licitație serioasă. Traseele trebuie atribuite după niște criterii”, mai precizează sursele Buletin de București.

În prezent, principalii jucători de pe piața de transport public din zona București-Ilfov sunt STB SA, STV SA din Voluntari și STCM Ecotrans, o asociere între orașul Chitila și comuna Mogoșoaia, care operează patru rute până în zonele adiacente din sectoarele 1 și 6

Sursa: Realitatea de Ilfov

Articolul precedentCHA CHA LITIX! Episodul 147. Românii, inventivi când vine vorba despre furat
Articolul următorIa pastila SRS: Doctorate prin telepatie. Beneficiu? 500.000 de lei pentru George Maior