Procurorii solicită emiterea de mandate de arestare preventivă pe numele celor trei persoane suspectate că, în luna ianuarie a acestui an, au folosit arme de foc cu care au tras către un autoturism, la Chiajna. În urma acestui incident, două persoane au fost rănite, viaţa uneia dintre victime fiind pusă în pericol.
Parchetul de pe lângă ICCJ anunţă, miercuri, că procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi a formulat către Tribunalul Bucureşti propuneri de arestare preventivă a trei persoane, pentru tentativă de omor, în dosarul deschis în urma unui scandal pe o stradă din Chiajna, în luna ianuarie, în timpul căruia au fost folosite arme letale de foc.
Unul dintre suspecţi a fost reţinut şi este inculpat pentru tentativă de omor calificat, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, tulburarea ordinii şi liniştii publice, el fiind recidivist.
Pentru alţi doi suspecţi procurorul cere luarea măsurii arestului preventiv, în lipsă, în condiţiile în care cei doi se sustrag de la urmărirea penală. Unul este inculpat pentru tentativă de omor calificat, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, în timp ce celălalt, care este recidivist, este urmărit penal pentru complicitate la tentativă de omor calificat, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi complicitate la infracţiunea tulburarea ordinii şi liniştii publice.
”Procurorul a reţinut în referatul cu propunerea de arestare preventivă faptul că inculpaţii au comis o infracţiune contra vieţii ce au avut ca urmare vătămarea corporală a două persoane, precum şi o infracţiune de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, relevând periculozitatea socială deosebit de ridicată a faptelor pentru care inculpaţii sunt cercetaţi şi care decurge atât din împrejurările comiterii faptelor (în loc public, prin folosirea unor arme de foc letale, de trei persoane împreună, după ce în prealabil au premeditat comiterea actelor de violenţă), precum şi din împrejurările legate de modul în care autorii au reacţionat după vătămarea persoanelor vătămate”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, miercuri, de către Parchetul de pe lângă ÎCCJ.
Incidentele violente au avut loc în 15 ianuarie, pe o stradă din localitatea Chiajna judeţul Ilfov. La acel moment, Poliţia a anunţat că face cercetări după ce un bărbat a fost împuşcat în picior, în urma unui conflict spontan. Iniţial, dosarul a fost deschis în aceeaşi seară la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, fiind preluat prin ordonanţă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
”În seara zilei de 15 ianuarie 2024, în parcarea unui supermarket situat în comuna Chiajna, judeţul Ilfov, trei persoane înarmate cu două arme de foc letale (armă de foc letală, de tip puşcă cu ţeavă lisă şi armă de foc letală scurtă, de tip pistol), pentru care nu deţineau permis de port şi uz de armă, s-au deplasat cu două autovehicule în parcarea unui complex comercial situat pe aceeaşi stradă. În faţa unui restaurant situat în acea zonă, unul dintre suspecţi a executat un foc cu arma de foc letală, de tip puşcă cu ţeavă lisă, către un autovehicul în care se aflau patru persoane. Un alt suspect a executat mai multe trageri cu arma de foc letală scurtă, de tip pistol, către una din persoanele vătămate, provocându-i acesteia leziuni traumatice, respectiv plagă împuşcată transfixiantă gambă dreaptă, ce i-au pus viaţa în primejdie, necesitând pentru vindecare un număr de 25-30 (douăzeci şi cinci-treizeci) zile de îngrijiri medicale, precum şi către o altă persoană vătămată, căreia i-a provocat o leziune traumatică ce a necesitat pentru vindecare un număr de 1-2 zile de îngrijiri medicale, nepunându-i viaţa în primejdie”, a transmis, marţi, Parchetul de pe lângă ÎCCJ.
Marţi, procurorii au făcut nouă percheziţii în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, având mandate de aducere pe numele celor trei suspecţi.