Primele vouchere în programul pentru creșterea natalității au fost distribuite personal unui număr de 15 femei în cadrul unei întâlniri cu ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea.
Alte sute de vouchere vor fi trimise prin poștă.
În România, potrivit studiilor recente, 1 din 5 cupluri se luptă cu infertilitatea. Programul, o premieră, este o șansă acordată acestor persoane de a deveni părinți, dar și o măsură pentru creșterea natalității.
De la debutul programului, au fost primite la minister peste 8.100 de solicitări din partea cuplurilor sau femeilor care se luptă cu infertilitatea, cu mențiunea că depunerea dosarelor a debutat în 5 decembrie 2022.
Sprijinul financiar în valoare de 15.000 de lei, acordat de Guvern, prin Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, ajunge la beneficiari sunt forma a două vouchere: un tichet în valoare de 5.000 de lei pentru tratamentul medicamentos, din rețeaua farmaciilor partenere, și un al doilea voucher, în valoare de 10.000 de lei, pentru procedura de embriotransfer, dacă medicul consideră că prima etapă este un succes.
Ministerul primește în continuare dosare și, potrivit Gabrielei Firea, sunt „resurse suficiente pentru a ajuta mii de cupluri. De asemenea, avem garanția colegilor din coaliția de guvernare și de la Ministerul de Finanțe că vom avea resurse suplimentare dacă va fi nevoie.
Întâlnirea cu aceste doamne a fost de emoționantă. Am realizat, încă o dată, cât de important este acest ajutor și că nu a fost în zadar toată lupta pentru a face acest proiect posibil. Procedura de fertilizare in vitro este unica șansă prin care pot deveni mame și pot simți un sentiment unic. Înțeleg perfect toate emoțiile și stările prin care trec aceste cupluri și știu că pentru mulți tineri este chiar o dramă.
Infertilitatea nu este un moft și doar persoanele care trec prin așa ceva știu ce sentimente te încearcă. Știu din propria experiență ce înseamnă”, a mai declarat ministrul Gabriela Firea.
Pentru anul 2022 se acordă sprijin financiar pentru un număr de maximum 2.500 de beneficiari ai Programului și, începând cu data de 01.01.2023, se acordă sprijin financiar pentru un număr de maximum 10.000 beneficiari ai Programului pentru efectuarea, pe teritoriul României, a procedurilor medicale de specialitate recomandate, în condițiile legii.