Guvernul a adoptat ieri ordonanța privind metodele de intervenție imediată pentru specia de urs brun. La sfârșitul ședinței, ministrul Mediului a declarat că în cadrul fiecărei unități administrativ teritoriale se va constitui o echipă de intervenție imediată, condusă de primar sau de viceprimar.
Ordonanța prevede că „intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților se efectuează gradual” prin următoarele metode: îndepărtarea prin diverse mijloace; tranchilizare și relocare; extragere prin eutanasiere sau împușcare.
Astfel, în cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenție procedează la intervenţia prin tranchilizare si relocarea acestuia. Tranchilizarea va fi efectuată de medicul veterinar.
Însă, dacă ursul pune în pericol siguranța cetățenilor, a bunurilor sau a echipei de intervenție acesta va putea fi ucis.
”Membri echipei de intervenție vor decide, în baza expertizei profesionale, asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului” a transmis ministrul Tánczos Barna.
Premierul Florin Cîțu a solicitat și o strategoie de controlare a populației de urși. ”Această ordonanță este o măsură care vine pentru a rezolva o problemă pe termen scurt, dar este responsabilitatea Ministerului Mediului să vină cu această strategie de control a populației de urși pe termen lung” a declarat Cîțu.