Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, aduce tradiții și superstiții în această zi specială.

Sfânta Parascheva, prăznuită anual pe 14 octombrie, este una dintre cele mai iubite sfinte din calendarul ortodox, fiind cunoscută drept ocrotitoarea Moldovei și ajutătoare a celor aflați în suferință. Ziua în care este comemorată, 14 octombrie, vine însoțită nu doar de tradiții religioase și obiceiuri, ci și de o serie de superstiții adânc înrădăcinate în cultura populară.

Se spune că în această zi nu este bine să se lucreze, în special femeile sunt sfătuite să evite treburile casnice, cum ar fi spălatul, cusutul sau torsul. Se crede că nerespectarea acestor interdicții poate aduce ghinion sau chiar boli. De asemenea, se spune că în această zi nu este bine să se dea bani cu împrumut, să se consume fructe cu cruce (mere, pere) sau să se aprindă focul în casă.

În plus, în cultura populară, prezența Sfintei în vise este adesea asociată cu căutarea ajutorului în momente dificile, fiind văzută ca o sursă de alinare și înțelepciune.

Iată câteva dintre cele mai cunoscute lucruri pe care nu este bine să le faci în această zi sfântă:

Să nu lucrezi: Se spune că Sfânta Parascheva îi pedepsește pe cei care nu-i respectă ziua de prăznuire, muncind în această zi. Această interdicție se aplică în special femeilor, care sunt sfătuite să evite treburile casnice precum spălatul, cusutul, torsul sau gătitul.

Să nu dai bani cu împrumut: Se crede că dacă dai bani cu împrumut în ziua Sfintei Parascheva, vei avea ghinion tot anul.

Să nu mănânci fructe cu cruce: Merele și perele, fructe care au o formă asemănătoare cu o cruce, sunt interzise în ziua de 14 octombrie. Se spune că cine mănâncă aceste fructe va avea parte de necazuri.

Să nu aprinzi focul: În trecut, se considera că aprinderea focului în ziua Sfintei Parascheva aduce ghinion și boli. Deși aceste interdicții sunt considerate superstiții, ele sunt respectate de mulți oameni, care preferă să fie precauți și să evite orice acțiune care ar putea atrage nenorocirea.

Sursa: Realitatea de Arges

Articolul precedentZELENSKI ACUZĂ COREEA DE NORD CĂ FURNIZEAZĂ SOLDAŢI ARMATEI RUSE PENTRU RĂZBOIUL DIN UCRAINA
Articolul următorROMÂNIA – LOCUL 8 LA CAMPIONATUL EUROPEAN DE SECURITATE CIBERNETICĂ, DESFĂŞURAT ÎN ITALIA