Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat joi că Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bucureşti a atribuit contractul pentru studiul de fezabilitate aferent Drumului Radial 1-Vest Expres (DR1), care va lega direct localităţile Domneşti şi Ciorogârla de Capitală.

Contractul, cu o valoare de 12.639.864 lei fără TVA, a fost câștigat de Asocierea Explan SRL (lider) – Geologic Site SRL – DP Consult SRL, iar termenul pentru elaborarea documentului este de 12 luni de la semnarea contractului.

Radial 1 – Vest Expres va avea o lungime de aproximativ 9 km, va avea caracteristicile unei autostrăzi sau a unui drum expres, cu 4 benzi de circulaţie, câte 2 pe fiecare sens, piste pentru biciclete şi trotuare și va conecta Bulevardul Timişoara cu centura Capitalei şi viitoarea Autostradă A0.

În urma studiul de fezabilitate, se va stabili care dintre cele 3 variante de aliniament stradal este cea potrivită, cu lăţimea de 21 m, de 28 m sau de 32 m.

Pentru alte 3 drumuri radiale (DR 4, DR 9 și DR 10) s-a încheiat etapa de depunere a ofertelor în cadrul procedurilor de licitaţie şi se află în diferite stadii de evaluare.

Drumul Radial 4 (DR 4 – Nord Expres) – va avea o lungime de aproximativ 11,5 km şi va face legătura între localitatea Corbeanca şi Municipiul Bucureşti și Drumul Radial 9 (DR 9 Sud Expres) care va avea o lungime de aproximativ 13 km şi va face legătura între localitatea Vidra şi Municipiul Bucuresti, se află în faza de evaluare a ofertelor tehnice.

Drumul Radial 10 – Măgurele Expres (DR 10) – va avea o lungime de aproximativ 11 km şi va face legătura între Municipiul Bucureşti şi oraşul Măgurele se află în etapa de evaluare a documentelor DUAE (Document Unic de Achiziţie European).

Potrivit primarului general, în cazul celorlalte drumuri radiale se lucrează la analizele de favorabilitate.

DR3 – Giuleşti Expres – va avea o lungime de aproximativ 10 km şi va face legătura comuna Săbăreni, judeţul Giurgiu, de Municipiul Bucureşti.

DR5 – Pipera Expres – va avea o lungime de aproximativ 10,5 km şi va face legătura între Municipiul Bucureşti şi localităţile Otopeni – Tunari – Voluntari.

DR6 – Afumaţi Expres – va avea o lungime de aproximativ 4,4 km, va face conexiunea Autostrăzii A0 cu DN2 şi va fi o variantă de ocolire a localităţii Afumaţi.

DR7 – Est Expres – va avea o lungime de aproximativ 6 km şi va face legătura între Municipiul Bucureşti şi localitatea Moara Domnească.

DR8 -Splai Expres – va avea o lungime de aproximativ 5,5 km şi va face legătura între Municipiul Bucureşti şi zona metropolitană prin nodul Cernica.

Drumul Radial 2 – DR2 – Autostrada A1, care va avea o lungime de aproximativ 12 km şi presupune extinderea Autostrăzii A1 la trei benzi pe sens între km 10 şi km 23 a Autostrăzii A1, va fi realizat de CNAIR

Finanţarea pentru realizarea studiilor de fezabilitate urmează să fie asigurată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

Cele zece drumuri radiale care, împreună, formează proiectul Orbital București vor avea o lungime de peste 96 km și 33 de noduri rutiere, intersectând 30 de localități din zona metropolitană.

Proiectul inițial anunțat în 2021 de Ministerul Transporturilor prevedea și fi 96 de km de trotuare și de piste de biciclete în lungul tuturor drumurilor radiale și 120 de puncte de încărcare a autovehiculelor electrice.

Proiectul celor 10 radiale va permite utilizarea șoselei de centură și a autostrăzii de centură nu doar ca alternative la traficul de tranzit, ci și ca alternative la traficul curent al rezidenților din Capitală și din județul Ilfov.

Sursa: Realitatea de Ilfov

Articolul precedentAlexandra Păcuraru: Trădătorii devin oameni mari și respectati, proștii devin administratori ai statului român
Articolul următorLocalităţi din Ilfov, afectate de fenomenele hidrometeorologice