PSD a decis: merge mai departe și negociază intrarea la guvernare cu PNL. Decizia a fost luată în unaniminate de conducerea partidului. Cine va fi premier, însă? Există numai două variante, atrage atenția consultantul politic Bogdan Chirieac: prim ministru pot fi doar Florin Cîțu sau Marcel Ciolacu. Nicolae Ciucă, spune acesta, nume vehiculat ca alternativă, ar fi un mare pericol, din punct de vedere al strategiei politice. Există posibilitatea ca, odată ajuns la Victoria, generalul să preia comanda, așa cum s-a întâmplat în cazul Dragnea-Dăncilă. 

„Greu de spus dacă se va încheia criza săptămâna aceasta pentru că totul depinde dacă hotărăsc să meargă cu PSD-ul. Eu aș pune întrebarea invers: dacă nu vor să meargă cu PSD, cu cine merge PNL? Cu altcineva nu mai poate să facă majoritate în Parlamentul României. Aritmetica este foarte simplă. Ludovic Orban, cu cca. 20 de parlamentari în momentul ăsta, a spus că va sprijini un guvern PNL-USR, dar în momentul acela Orban o să vrea ministere cel puțin cât UDMR. Și este îndreptățit să ceară. Deci chestiunea asta… E alianță cu PSD-ul, pentru că PSD deja a cedat, ceea ce pentru electoratul său nu e în regulă. Deci ori alianță cu PSD-ul, ori alegeri anticipate. După 30 de ani, suntem foarte aproape de acest lucru. Sunt create toate condițiile pentru alegeri anticipate. Să meargă PNL cu un guvern în Parlament, pică și alegerile anticipate se pot declanșa oricând”, a declarat Bogdan Chirieac, luni, la Realitatea PLUS, în emisiunea „Raport de zi”.

„Cinstit, într-o democrație, premier pot fi președinții, unul sau altul din cele două partide. PNL și-a ales președintele, este Cîțu. PSD și-a ales președintele, e Ciolacu. USR și-a ales președintele, Cioloș.  În mod normal, pentru stabilitate, ca să nu mai trăim ce s-a întâmplat în epoca lui Dragnea cu 3 prim miniștri, Orban cu Cîțu premier, președintele partidului, oricare ar fi el, trebuie să fie prim ministru”, mai spune analistul politic. 

„Înțeleg că se vehiculează, se insistă în continuare pentru Ciucă. Asta înseamnă să creezi o problemă uriașă PNL-ului și, până la urmă, României în ansamblul său că se împarte puterea, decizia… În mod normal, tot după regulile minime ale democrației, cel care a câștigat alegerile trebuia să fie primul care să dea premierul. Acum ei au discutat înainte de weekend modelul israelian. Asta au discutat și în România: să vină Cîțu premier un an jumate, Ciolacu un an jumate. Să vedem dacă merge în România sistemul ăsta”, a mai spus acesta. 

Nicolae Ciucă, spune Chirieac, nume vehiculat ca alternativă, ar fi un mare pericol, din punct de vedere al strategiei politice. Există posibilitatea ca, odată ajuns la Victoria, generalul să preia comanda, așa cum s-a întâmplat în cazul Dragnea-Dăncilă. 

„Aripa Cîțu în PNL, dacă nu-l poate impune pe Cîțu, mai degrabă l-ar dori premier pe Marcel Ciolacu decât pe Ciucă pentru că Ciolacu nu-l amenință pe Cîțu. Generalul Ciucă, devenit prim ministru și om politic, va fi categoric un pericol pentru Cîțu. Cel mai tare exemplu a fost Dragnea și Dăncilă. Dăncilă a ieșit, în acel moment, de sub comanda lui Dragnea”, a conchis analistul politic. 

Articolul precedentZiua (In)dependenței: PNL bate palma cu PSD. Cum să te faci frate cu dracul până treci puntea
Articolul următorControale de la Ministerul Educației în unitățile de învățământ unde rata de vaccinare a crescut spectaculos