Cea mai importantă lucrare de pe Lotul I al A0 Sud este intersecția dintre A0 și A2 (București- Constanța).

Acest nod va fi printre cele mai mari noduri rutiere construite în România.
Este și punctul critic în privința duratei de execuție, necesarul de timp pentru realizarea acestei lucrări fiind cel mai mare.
Până acum, au fost forați, armați și turnați toți cei 624 de piloți necesari, s-au armat, cofrat și turnat primele pile și rigle și continuă armarea, cofrarea și turnarea radierelor pilelor pe toată zona nodului rutier.
În ceea ce privește restricția de trafic de pe A2, pe banda 1 de sens (Constanța – București), aceasta va fi ridicată până la sfârșitul lunii decembrie, când se va finaliza refacerea infrastructurii rutiere care a fost afectată de lucrările de realizare a pilei din proximitate.
În total, pe Lotul I al A0 Sud, au fost forați 752 de piloți și mai sunt de forat încă 209.
Se lucrează la podurile și podețele de pe toată lungimea amplasamentului, respectiv 14 poduri și pasaje și 35 de podețe.
A fost decopertat de strat vegetal tot traseul Lotului I al A0 Sud și a început realizarea straturilor de fundație și a straturilor de formă din balast.
A început relocarea rețelelor de utilități și devierea lor pentru eliberarea amplasamentului.
Ordinul de începere a lucrărilor pentru cei 17 km ai Lotului I al A0 Suda fost dat la data de 15 februarie 2021
Lucrările sunt executate în partea de Sud a Municipiului București, pe teritoriul județului Ilfov, în localitățile Vidra, Berceni, Popeşti-Leordeni, Glina şi Cernica.
Pe Lotul II al A0 Sud, s-au forat, armat și turnat 864 de piloți din cei 890 necesari celor 15 poduri și pasaje de pe amplasament.
În șantier ajung, în fiecare zi, circa 500 de camioane cu balast, iar până acum volumul umpluturilor (straturile de fundație și de formă din balast) a depășit 1.027.000 tone.
Continuă relocarea rețelelor de utilități și devierea lor pentru eliberarea amplasamentului.
Continuă producția de grinzi în șantier, iar până acum au fost realizate 311 dintre cele 1460 de grinzi necesare Loturilor I şi II. Până la sfârșitul lunii decembrie va începe montarea acestora, la nodul rutier de la intersecția dintre A0 și DN5.
Din toamna anului trecut se lucrează pe toată lungimea Lotul II al A0 Sud, pentru cei aproape 15 km de autostradă ( Bragadiru, Măgurele, Jilava, Dărăşti, 1 Decembrie, Vidra şi Cornetu).
Din 19 octombrie 2021 se lucrează şi pe Lotul III al Autostrăzii Bucureştiului, A0 Sud.
Lotul III al A0 Sud leagă DN6, în zona Bragadiru – Cornetu, până la A1, în zona localităților Ciorogârla – Dragomirești Vale (inclusiv nodul rutier dintre A0 și A1) și are o lungime de 18 km.
Autostrada de CEntură Bucureşti Nord este împărţită în 4 loturi, iar din 2 noiembrie 2021 a început organizarea de şantier pe Lotul II.
Este primul lot al Autostrăzii Bucureștiului, pe zona de Nord, pe care au început lucrările.
În decembrie 2022 se va circula pe Autostrada Bucureştiului, între DN 5 şi DN 6 şi, cu o mobilizare bună a antreprenorilor, în 2023, pe toată A0 Sud.
Autostrada de Centură București A0 va avea o lungime totală de 101 km și este parte a unui uriaș proiect european de infrastructură rutieră numit Coridorul 4 pan-european, care traversează România de la Vest la Est, pe direcția Nădlac – Arad – Timișoara – Lugoj – Deva – Sibiu – Pitești – București – Constanța.
În 2022 se vor finaliza cele 5 pasaje pe actuala Centură a Bucureștiului. Primul este gata! Pe pasajul Mogoșoaia se circulă începând din data de 30 septembrie 2021. Urmează, în ordine, pasajele Domnești, Berceni, Popești-Leordeni (Olteniței) și Cernica. Din 2023, vom circula și pe cele 3 loturi de pe zona de Sud a Autostrăzii Bucureștiului.

Sursa: Realitatea de Ilfov

Articolul precedentCetățenii repatriați din Maroc, mulțumiți de modul în care Guvernul României a reușit să-i aducă înapoi în acasă
Articolul următorUn salvator are nevoie de ajutor pentru copilul sau