Primul șantier deschis în vremuri de pandemie. Este vorba despre lucrările la pasajul Mogoșoaia, anunță ministerul transporturilor. Pasajul peste DN 1A de la Mogoşoaia este așadar primul şantier care se deschide anul acesta în zona Bucureşti-Ilfov.

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a predat joi antreprenorului Strabag amplasamentul pentru demararea lucrărilor de construcţie a pasajului peste DN 1A de la Mogoşoaia, anunță Agerpres.

„În zona Capitalei este primul şantier de anul acesta. Pe zona Bucureşti – Ilfov este primul şantier care se deschide. Urmează şi altele. Vrem să dăm un semnal tuturor constructorilor din ţară că menţinem şantierele şi vrem să multiplicăm şantierele pentru a susţine economic România să nu intre într-un declin major. Menţinerea şantierelor deschise la nivel guvernamental reprezintă o prioritate”, afirmă Ionel Scrioşteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

Secretarul de stat a dat asigurări că lucrările pe şantiere se vor desfăşura cu protecţia angajaţilor împotriva noului coronavirus.

„Se desfăşoară cu măsuri de protecţie astfel încât să diminuăm riscul de contaminare a muncitorilor care lucrează pe aceste şantiere”, Scrioșteanu.

Potrivit directorului directorul general adjunct al CNAIR, Ovidiu Barbier, pasajul Mogoşoaia este începând de joi în termen de execuţie. Lucrarea este una foarte importantă și va duce la decongestionarea traficului în zona intersecţiei cu DN 1A a Centurii Bucureşti.

„Sunt foarte bucuros să observ că, într-un final, după foarte multe situaţii care au dus la întârzieri, pasajul Mogoşoaia este de azi începând în termen de execuţie. Vorbim despre o lucrare importantă, ce duce la decongestionarea traficului în zona intersecţiei cu DN1 A a centurii. Aici erau cozi de aproximativ 1 km, 1 km jumătate în fiecare seară, cel puţin. Lucrarea este câştigată de un constructor cu care am vorbit înainte şi care are toată determinarea pentru a o termina mai repede decât termenul de finalizare din contract. Este vorba de 24 de luni începând de azi. Suntem bucuroşi astfel să observăm că şi într-o perioadă în care toată lumea stă acasă – şi bine face – încercăm noi să mişcăm puţin lucrurile din punct de vedere economic, pentru că toată această situaţie va duce la o perioadă extrem de grea post această pandemie'” a spus Barbier.

  Muncitorii vor fi protejați cu echipamente speciale pentru această perioadă pe care România o traversează. Totodată, vor avea la dispoziție condiții de cazare bune, unii chiar în hoteluri.

Motivația pentru deschiderea șantierului în mijlocul pandemiei este una simplă: traficul este mai lejer.

„În această perioadă avem un trafic redus, cu toate că sunt perioade din zi în care observăm că traficul are nişte niveluri destul de importante, însă ne ajută foarte mult acest aspect şi profităm că vremea e foarte bună şi, cu măsurile de protecţie necesare, oamenii pot să lucreze fără probleme pe aceste şantiere. Probabil că în această perioadă suntem cam singurii care putem să spunem că mişcăm puţin mai mult din punct de vedere economic. Ne bucurăm de un sprijin şi am schimbat puţin şi mentalitatea companiei (CNAIR – n. r.) de a lucra cu constructorii. În fiecare săptămână, în fiecare zi de joi, avem o videoconferinţă cu toţi constructorii de pe toate şantierele mari, astfel încât să putem identifica toate problemele care apar şi să le putem rezolva în timp util. Şi un aspect destul de important este faptul că după o perioadă destul de lungă în care au fost probleme şi sincope mari cu plăţile vizavi de constructori am ajuns la situaţia, zic eu, deosebit de bună în care ma
 i mult de 5-6 zile nu stă la plată o factură pentru constructori. Este foarte important pentru ei, a explicat Ovidiu Barbier.

Contractul pentru proiectarea şi construcţia pasajului de la Mogoşoaia este în valoare de 32,26 milioane de lei, fără TVA. Lucrările ar putea fi gata în 30 de luni. Compania care va construi pasajul a promis o perioadă de garanţie a lucrărilor de 10 ani.

Articolul precedentAnunțul Patriarhiei: Pelerinajul de Florii se suspendă. În noaptea de Înviere, credincioşii pot ieşi doar la ferestre, balcoane pentru a-și spune „Hristos a înviat!”
Articolul următorIntră în vigoare Ordonanța 8! Marcel Vela: Nu dorim să ne confruntăm cu o EXPLOZIE a numărului de îmbolnăviri