Polițiștii rutieri desfășoară, la nivel național, sub coordonarea Direcției Rutiere, împreună cu inspectori din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, o acțiune pentru reducerea accidentelor rutiere în care sunt implicate autovehicule destinate transportului public de persoane.
În perioada 2 – 22 noiembrie 2020, în teren, au fost prezenți 4.593 de polițiști, alături de inspectori I.S.C.T.R., care au acționat pentru verificarea respectării normelor legale ce reglementează activitatea de transport public de persoane și a celor privind circulația pe drumurile publice, precum și respectarea măsurilor impuse pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
În cadrul activităților, au fost verificate 34.709 autovehicule și au fost aplicate 18.473 de sancțiuni contravenționale.
Cele mai multe sancțiuni contravenționale, 6.983, au fost aplicate la Legea nr. 55/2020, pentru nerespectarea prevederilor privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Șoferilor care nu au respectat perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă, le-au fost aplicate, în total, 455 de sancțiuni contravenționale, la O.G. 37/2007, privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora.
Celor care au pus în pericol siguranța traficului rutier, le-au fost aplicate 75 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului și 317 pentru defecțiuni la sistemul de iluminare sau semnalizare.
De asemenea, 196 de sancțiuni au fost aplicate pentru încălcări ale Hotărârii Guvernului nr. 69 din 2012.
Ca măsuri complementare, au fost reținute 709 permise de conducere și 376 de certificate de înmatriculare, fiind dispuse și 111 imobilizări de vehicule.
Exemple:
1. La data de 3 noiembrie 2020, un bărbat, în timp ce se afla în trafic, la volanul unui microbuz, în municipiul București, a fost oprit de polițiști, iar, în urma controlului autovehiculului, a fost constatat faptul că vehiculul prezintă deficiențe la sistemul de iluminare (dispersoarele farurilor deteriorate și sparte).
Microbuzul avea montate și anvelope care nu mai respectau caracteristicile tehnice (anvelopele axa spate cu profilele diferite).
Totodată, conducătorul auto nu respecta obligativitatea de a purta masca de protecție corespunzător.
Persoana în cauză a fost sancționată contravențional, cu amendă de 790 de lei și a fost dispusă măsura tehnico-administrativă de reținere a certificatului de înmatriculare.
2. La data de 5 noiembrie 2020, un bărbat, care se afla în trafic în județul Bacău, transporta, contra cost, patru persoane, fără a deţine documentele necesare pentru a efectua transport public de persoane.
În cauză, a fost aplicată o amendă de 1.000 de lei și a fost dispusă măsura tehnico-administrativă de reținere a certificatului de înmatriculare și de retragere a placuţelor cu numărul de înmatriculare, în vederea suspendării dreptului de utilizare a vehiculului, pentru 6 luni.