Până ieri, 17 iulie, au fost descărcate 1.060.459 de certificate digitale, din care 1.020.549 pentru persoane vaccinate, 24.865 pentru persoane recuperate după infectarea cu COVID-19 și 15.045 pentru persoane cu test PCR negativ.

Amintim că aplicația pentru obținerea Certificatului COVID a fost lansată pe 1 iulie. Pentru a putea descărca acest certificat trebuie să intrați pe https://certificat-covid.gov.ro și să urmați pașii pentru a putea deține acest act:

 1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.
 2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcţiona utilizatorul în pagina principală a platformei.
 3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.
 4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
 5. Cetăţenii români şi cei cu CNP emis de autorităţile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, iniţiala numelui, iniţiala prenumelui şi tipul certificatului dorit. Cetăţenii străini selectează opţiunea „Paşaport/Act de identitate” şi completează câmpurile care cuprind: „Ţara care a emis paşaportul”, numărul „paşaportului sau al cărţii de identitate”, iniţialele numelui şi prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.
 6. În funcţie de categorie, se completează:
  Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, judeţul în care a fost vaccinat şi se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
  Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
  Pentru generarea certificatului de testare, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.
 7. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicaţia înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.
 8. Ulterior, în secţiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.

Certificatul este gratuit. În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinţilor.
Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcţie de numărul de solicitări. În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.

Articolul precedentRaport CoVid-19, 18 iulie: 44 cazuri noi, un deces, 30 pacienți în ATI
Articolul următorSintești-Vidra: Două clanuri din Sintești s-au încăierat pentru vânzarea unei copile de 11 ani