Parlamentul European şi statele membre au decis să aprobe paşaportul de vaccinare. Acest document are ca scop facilitarea călătoriilor în interiorul UE pe perioada pandemiei. Documentul ar putea intra în vigoare, începând cu 1 iulie.

Certificatul va fi disponibil atât digital, cât şi imprimat pe hârtie. Stalele membre vor elibera certificate care vor fi după acceptate în alte ţări ale UE. Paşaportul ar putea fi folosit pe o perioadă de 12 luni şi nu va fi o condiţie pentru exercitarea dreptului la liberă circulaţie şi nu va fi considerat nici un document de călătorie.

Principala divergenţă provenea de la propunerea PE ca testele antigen şi cele de depistare a virusului să fie gratuite, pentru a exista egalitate între cei vaccinaţi şi nevaccinaţi. Multe ţări nu au fost de acord cu acest lucru. Compromisul găsit menţionează necesitatea unor teste „abordabile şi accesibile”, plus angajamentul Comisiei Europene de a mobiliza 100 de milioane de euro pentru achiziţia de teste, folosind pentru finanţare „Instrumentul pentru Sprijin de Urgenţă de la nivel european” şi, la nevoie, să mobilizeze încă 100 de milioane de euro suplimentare.

O altă divergenţă era cea privind interdicţia de impunere a carantinei sau a testelor suplimentare persoanelor care deţin certificatul verde.

Textul de compromis prevede că statele membre „se vor abţine de la impunerea unor restricţii de călătorie suplimentare”, cum ar fi carantina sau noi teste, cu excepţia cazului în care acestea vor fi „necesare şi proporţionale pentru sănătatea publică”, conform Digi24.

Acordul va trebui apoi să fie aprobat în plenul Parlamentului European la sesiunea din 7-10 iunie. Obiectivul este ca certificatul să devină operaţional înainte de sfârşitul lunii iunie.

Articolul precedentBECHTEL – cel mai păgubos contract al României. Cine răspunde pentru pierderile de 1,4 miliarde de dolari
Articolul următorMăsuri noi pentru persoanele aflate în arest la domiciliu. Părăsirea imobilului constituie infracțiune de evadare