Vineri a avut loc, la Guvern, o întâlnire cu factorii implicați, pentru discutarea variantei în care vor fi reluate cursurile, în luna septembrie. În prezent se discută despre un prag de incidență de 6 la mie în funcție de care ar putea fi introduse restricții suplimentare care, se pare, vor viza în special persoanele nevaccinate.

“Am agreat ca prioritatea este menținerea școlilor deschise și învățământ în format fizic. De asemenea trebuie să avem în vedere că acestor copii trebuie să le oferim un cadru sigur și că e nevoie de continuarea anumitor măsuri de protecție așa încât transmiterea să fie cât mai mică posibil”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Masca, obligatorie doar la interior

“Purtarea măștii în școală va fi obligatorie în continuare pentru copiii de peste 6 ani, iar purtarea măștii în spații deschise însă nu va mai fi obligatorie. De asemenea, pentru activitățile sportive vor fi încurajate să aibă loc preponderent în spațiu deschis, iar pentru activități sportive în spații închise se va decide în funcție de incidența din comunitatea respectivă. Despre vaccinarea în școli, continuăm să avem discuții tehnice și să adaptăm scenariile în funcție de particularitățile fiecărei comunități și școli, urmând ca decizia finală să vă fie comunicată cât de curând”, a mai declarat ministrul.

Restricții suplimentare la peste 6 cazuri la mie, școli închise în localitățile carantinate

La rândul său, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre “acces nediscriminatoriu în școli până la pragul de 6 la mie. Peste prag, pentru acei profesori care au avut posibilitatea să se vaccineze și nu s-au vaccinat, precum și pentru acei colegi profesori care nu au trecut prin boală, va exista posibilitatea testării la fiecare 72 de ore. Dacă nici nu doresc să fie testați, testarea fiind asigurată de DSP, sigur că în această situație va trebui să nu mai oferim avantajul posibilității de predare fizică acelor colegi. Până la coborârea ratei de infectare sub 6 la mie, să se odihnească puțin”.

Acesta a precizat că se va discuta despre “oportunitatea testării gratuite inclusiv a profesorilor care au avut posibilitatea de a se vaccina”, un subiect care nu se referă, însă, la persoanele pentru care au existat contraindicații din punct de vedere medical, ci strict la cele care puteau să se imunizeze și nu au făcut-o.

În ceea ce-i privește pe elevi, ar fi în lucru niște scenarii care de asemenea țin cont de persoanele vaccinate și cele nevaccinate. O variantă ar fi ca preșcolarii să poată participa fizic la procesul educațional, în timp ce la clasele cu elevi sub 12 ani, care nu pot fi vaccinați, cursurile să treacă în on-line peste pragul amintit. Pentru elevii mai mari, autoritățile iau în considerare să le dea posibilitatea să participe la cursuri fizice celor care sunt imunizați.

“Am agreat sub rezerva validării la nivel CNSU că vom ține școlile deschise până la pragul de 6 la mie. Peste acest prag vor apărea o serie de condiții, care nu vor dezavantaja persoanele vaccinate, fie ca vorbim de elevi de peste 12 ani, fie ca vorbim de profesori, dar vor pune în evidență beneficii din această perspectivă pentru elevii și profesorii care sunt vaccinați”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ideea de bază, agreată de toți factorii implicați, este aceea că trebuie ca școlile să rămână deschise cât mai mult timp: “Eu personal îndrăznesc să sper că nu vom ajunge pragul de 6 la mie, deci vom putea menține toate școlile deschise. Peste pragul de 6 la mie lucrurile se vor desfășura separat în funcție de vârstă și specificul activității, iar la carantină sigur că da se oprește întreaga activitate.”

Articolul precedentBilanț CoVid-19, 20 august! Vezi câte cazuri noi au raportat autoritățile
Articolul următorPasajul Mogoșoaia va fi finalizat la 1 octombrie 2021