Refuzul recoltării probelor biologice la solicitarea polițistului presupunea deschiderea dosarului de cercetare penală, însă legislația nu impunea și o măsură complementară absolut necesară, care să îl împiedice pe șoferul suspect să se afle în situația de a comite alte fapte care pot avea consecințe deosebit de grave.

Detaliem în ultima perioadă câteva dintre modificările importante din Codul Rutier, fiecare necesitând un plus de atenție care să îi ferească pe șoferi de urmările care pot genera de la probleme contravenționale și până la cele de natură penală.

Astăzi, abordăm o altă modificare importantă, respectiv cea care face referire la refuzul recoltării probelor biologice, în cazul șoferilor suspectați că au condus sub influența alcoolului sau substanțelor cu efect psihoactiv.

Poliţiştii rutieri o au acum posibilitatea de a retrage permisul de conducere al unui şofer „până la ora 08.00 a zilei următoare, dar nu mai puţin de 12 ore”.

Astfel, retragerea permisului de conducere poate fi dispusă de poliţist în cazul în care acesta are probe sau indicii temeinice că un şofer a consumat alcool sau substanţe interzise, iar acesta refuză testarea în vederea stabilirii concentraţiei de alcool pur în aerul expirat sau a prezenţei în organism de substanţe psihoactive.

Noile reguli prevăd faptul că titularul permisului de conducere va primi o dovadă înlocuitoare, însă fără drept de circulaţie.

Modificările vizează definirea acţiunii de retragere a permisului de conducere care, potrivit legii, este o măsură de reţinere a carnetului de şofer, respectiv interzicerea dreptului de a conduce autovehicule.

Dispoziţia de retragere a permisului de conducere va fi înmânată de poliţistul rutier şi va cuprinde data, ora şi locul unde a fost încheiată, precum şi datele poliţistului. Totodată, documentul va conţine şi datele de identificare ale şoferului, perioada retragerii şi motivul.

Permisul de conducere retras va fi ţinut la serviciul poliţiei rutiere de pe teritoriul căruia a fost constatată fapta, chiar dacă titularul are domiciliul în alt judeţ, până la restituire, anulare sau alte dispoziţii.
Articolul precedent“Rețeaua din Sectorul 5”. Percheziții ale Poliției Capitalei la 11 adrese din București, Ilfov şi Vâlcea, într-un dosar de cămătărie și proxenetism. Florin Salam, audiat ca martor
Articolul următorO grupare de proxeneți din Ilfov și-a ridicat un complex de blocuri în București cu banii obținuți de victime