Câinii fără străpân sunt în continuare liberi pe câmpurile de la marginea Capitalei, aproape de zona în care Ana Oroș a fost ucisă de maidanezi acum aproape o săptămână.

Este o situație care a scăpat de sub control, admit reprezentanții Consiliului Județean. Dar tot ei susțin că nu pot face nimic pentru a strânge câinii de pe străzi. Este o atribuție legală a primăriilor.

Străzile multor localități din județul Ilfov sunt pline de maidanezi, la fel și câmpurile din apropierea locului unde Ana Oroș a fost sfâșiată, în zona Lacului Morii.

În Chiajna, localitate din Ilfov care se învecinează cu Sectorul 6, zeci de maidanezi pot fi văzuți plimbându-se nestingheriți. Un fenomen scăpat de sub control, admit chiar și reprezentanții Consiliului Judeţean Ilfov.

Hilde Tudora, şef birou, Protecţia Animalelor, Consiliul Judeţean Ilfov: Noi, Consiliul Judeţean Ilfov, noi nu avem atribuţii legale să luăm câinii fără stăpân de pe stradă. Nouă ne spune legea că trebuie să adăpostim animalele abuzate de om, pentru care se deschid dosare penale şi se emit ordine de plasare. Primăriile trebuie să adune câinii de pe stradă. Eu personal mi-aş dori ca această sarcină să treacă în sarcina consiliilor judeţene.

Numai că, până când acest lucru se va întâmpla, maidanezii se înmulţesc din ce în ce mai mult.

Dumitru Constantin, viceprimar, comuna Chiajna, județul Ilfov: Intervine firma de ecarisaj împreună cu Poliţia Locală şi ridică unu, doi, trei, cinci, cât poate să prindă. Vă daţi seama că, dacă este o haită de cinci, şase câini, poate să prindă unu, doi, restul mai fug printre blocuri, pe drumuri de servitute, unde nu te lasă cetăţeanul să intri.

Lucian Bagia, purtător de cuvânt, Asociaţia Chinologică Română: În primul rând să îşi dimensioneze întreg aparatul pentru a putea captura numărul mare de câini de pe străzi. A doua chestiune, sterilizare în masă a câinilor fără stăpân sau a câinilor care nu au utilitate chinologică. Apoi, ce trebuie să mai facă autorităţile, să informeze populaţia în permanenţă. Nu vă mai lăsăţi câinii pe stradă, dacă vedeţi câini, anunţaţi-ne, sterilizaţi câinii şi aşa mai departe.

În judeţul Ilfov, doar două primării au adăposturi pentru câini. În acest moment, ambele sunt arhipline.

Sursa: Realitatea de Ilfov

Articolul precedentIlfov. Incendiu cu degajări mari de fum la un depozit din Voluntari. Locuitorii, avertizați prin RO-ALERT
Articolul următorIlfov. Femeie accidentată pe DN6, la Bragadiru