ITM Ilfov a finalizat controlul în domeniul relaţiilor de muncă, urmare a Campaniei Naţionale privind respectarea de către transportatorii rutieri a prevederilor legale referitoare la încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, a timpului de muncă şi de odihnă a conducătorilor auto (lucrători mobili).

Ţinând cont de impactul social şi consecinţele care pot avea loc în cazul unui accident rutier, din cauza activităţii intense desfăşurate de conducătorii auto, Inspecţia Muncii a considerat necesară continuarea acestei campanii la nivel naţional prin acţiuni cu caracter inopinat la angajatorii din  domeniul de activitate transport rutier.

Obiectivul campaniei a fost creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă, identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare, controlul privind respectarea timpului de muncă şi de odihnă, determinarea angajatorilor de a respecta legea.

Echipele de cotrol ale ITM Ilfov au declaşat acţiuni de control în trafic, împreună cu inspectorii de trafic din cadrul Inspectoratului Teritorial al ISCTR, la angajatorii care desfăşoară activităţi economice principale sau secundare de transport rutier de marfă şi persoane din judeţul Ilfov.

Luând în considerare numărul mare de ore pe care conducătorii auto le desfăşoară, precum şi stresul cu care aceştia se confruntă, inspectorii de muncă au urmărit cu precădere modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire l: munca prestată de conducătorii auto în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă şi/sau cu timp parţial, organizarea timpului de muncă şi de odihnă, respectiv perioade de conducere, pauze, perioade de odihnă, repausul săptămânal şi sărbătorile legale, munca suplimentară, munca de noapte, acordarea drepturilor  salariale, acordarea indemnizaţiei primită de conducătorii auto pe perioada delegării/detaşării în altă localitate în ţară, precum şi plata aceastora pentru munca prestată şi nu în ultimul rând acordarea concediului de odihnă.

La nivelul ITM Ilfov au fost verificaţi în domeniul relaţiilor de muncă 29 de angajatori, aplicându-se amenzi în valoare de 34.000 lei pentru nerespectarea prevederilor H.G. 905/2017 (netransmiterea elementelor contractului de muncă în baza electronică REVISAL) şi pentru nerespectarea programului de muncă al persoanelor care efectuează activităţi mobile de transport rutier.

Sursa: Realitatea de Ilfov

Articolul precedentCulisele statului paralel, ora 18:00. Cum a executat Ponta toate ordinele statului paralel. Cand s-a crezut învingător, și-a trădat și creatorii
Articolul următorCOVID -19. 7.304 noi cazuri și 177 de decese. Distribuția infectărilor, pe fiecare județ