La datele de 12 iulie 2022 și 14 iulie 2022, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Macrocriminalității Economico-Financiare, brigăzilor de combatere a criminalității organizate Târgu Mureș și Iași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.C., și polițiști de frontieră din cadrul I.G.P.F., I.T.P.F. Iași și I.T.P.F. Sighetu Marmației, au efectuat 20 de percheziții domiciliare în județele Ilfov, Iași, Suceava, Botoșani și Bistrița Năsăud, în vederea destructurării unui grup infracțional organizat.

 

Gruparea ar fi fost specializată în săvârșirea infracțiunilor de producerea de produse accizabile care intră sub incidența regimului de antrepozitare, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă, deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete, contrabandă în modalitatea înstrăinării sub orice formă a mărfurilor aflate în tranzit vamal și trafic de droguri de risc.

În cauză, s-a reținut că, în cursul anului 2020, pe teritoriul României s-ar fi constituit şi ar fi acţionat în mod coordonat un grup infracţional organizat, compus din cetățeni români și ucrainieni, specializat în activități de producere clandestină de țigarete.

În acest scop, membrii grupului ar fi înființat, în județul Iași, o fabrică de producere de țigarete, sub diferite mărci de producător bine cotate, dotată cu o linie de producție foarte performantă și cu un nivel ridicat de calitate a țigaretelor rezultate.

Tutunul necesar prelucrării și producerii țigaretelor contrafăcute ar fi fost introdus în țară de către membrii grupului sub aparența realizării unor tranzite, având ca destinație finală beneficiari din Ucraina. În realitate, tutunul era transportat și depozitat în incinta fabricii clandestine din județul Iași, iar tranzitele erau ulterior închise fictiv.

În procesul de realizare a țigaretelor contrafăcute, membrii grupării ar fi adus în România grupuri de cetățeni ucrainieni, care erau cazați în incinta fabricii clandestine, iar după finalizarea procesului de producție aceștia se întorceau în Ucraina.

Cantitățile de țigarete astfel contrafăcute erau ambalate și comercializate en-gros către diferiți clienți ai grupării.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate în cauză, au fost identificate mai multe linii de producere clandestine de țigarete, cantitatea de 1,5 tone de tutun pregătit pentru prelucrare, 2.319.000 de țigarete, fără timbru fiscal de acciză, 10.000 de țigarete vrac, 227 de cutii conținând blanchete (cartoane), 2 cutii cu pulbere de tutun, rezultată din procesul de producție, 123 de bucăți carton din interiorul pachetului, 359 de role hârtie și 364 de bucăți folie transparentă de 12 cm.

În cursul zilei de 12 iulie 2022, a fost indisponibilizat un autocamion în care erau transportate țigarete contrafăcute, încărcate de la fabrica clandestină din județul Iași, disimulate prin metoda capac, fiind depistate 480 de baxuri a câte 80 de cartușe fiecare bax, totalizând astfel 384.000 de pachete de țigarete, reprezentând 7.680.000 de țigarete.

De asemenea, a rezultat că unii dintre membrii grupului infracțional organizat și-au extins activitatea infracțională pe linia traficului de droguri de risc, la una dintre perchezițiile domiciliare fiind depistată cantitatea de 7.5 kg de cannabis destinat comercializării.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au fot conduse, în vederea audierii, 13 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale, față de 12 din acestea dispunându-se măsura reținerii.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Acțiunea  a fost desfășurată de ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Macro – Criminalităţii Economico – Financiare, brigăzilor de combatere a criminalității organizate Târgu Mureș și Iași, polițiști de frontieră din cadrul I.G.P.F. și I.T.P.F. Iași, Autoritatea Vamală Română și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș”.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Sursa: Realitatea de Ilfov

Articolul precedentRealitatea Plus susține și respectă dreptul la opinie al tuturor cetățenilor români. Precizări importante de presă în cazul Cristian Rizea – Emilia Șercan
Articolul următorIlfov. Accident rutier pe A1,la kilometrul 12, în zona Ciorogârla