La data de 18.12.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, au efectuat un număr de 26 de percheziții domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti, a judeţelor Ilfov şi Giurgiu într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracţiunii de contrabandă în formă agravată.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, începând cu anul 2019, în zona Pieței Veteranilor din București, sector 6 își desfășoară activitatea un grup infracțional organizat,  constituit în scopul obținerii ilicite a unor profituri bănești considerabile, ca urmare a comercializării de țigarete neintroduse în circuitul fiscal al României, cunoscând că acestea provin din contrabandă.
Membrii grupului infracțional comercializau țigarete provenite din contrabandă cu titlu de îndeletnicire, această activitatea ilicită reprezentând principala sursă de venit a acestora cât şi a familiilor lor.
Organizarea ierarhică și rolurile membrilor constituenți în cadrul grupării erau bine determinate, aceștia respectând cu strictețe modul de operare și măsurile de precauție stabilite și îndeplinind cu rigurozitate sarcinile trasate de factorii decizionali ai entității, astfel încât să se reducă la minimum riscul deconspirării activității infracționale de către organele de urmărire penală.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că o parte din membrii grupării se ocupau de procurarea țigaretelor de la diverși furnizori, de depozitarea temporară și de transportul acestora în proximitatea Pieței Veteranilor, alții aveau ca atribuție vânzarea țigaretelor, iar alții asigurau supravegherea zonei în care erau comercializate țigaretele provenite din contrabandă, plasându-se în locuri din care puteau observa cu ușurință apropierea organelor de poliție, caz în care îi avertizau pe cei care se ocupau de vânzarea țigaretelor să sisteteze activitatea infracțională pentru a nu fi descoperiți.
Membrii din ierarhia superioară a grupului se ocupau de colectarea sumelor de bani obținute în urma comercializării țiaretelor provenite din contrabandă, de efectuarea plăților către membrii din eșaloanele inferioare (de vânzare și de supraveghere) pentru contribuția acestora la activitatea infracțională,  precum și de reinvestirea sumelor de bani în activități comerciale licite pentru a crea o aparență de legalitate a fondurilor obținute din comercializarea țigaretelor de contrabandă.
S-a reţinut faptul că, pe lângă sumele de bani remise pentru aportul lor la activitatea infracțională, membrii din palierul de conducere al grupului i-au asigurat pe cei din palierul de vânzare că acțiunile lor ilicite nu vor fi descoperite, sens în care au recrutat persoane cu o condiție socială modestă, dispuse să preia responsabilitatea comiterii faptei în eventualitatea unei prinderi în flagrant, aceștia din urmă asumându-și în fața organelor de poliție, în mod mincinos, faptul că țigaretele identificate asupra membrilor grupării le aparțin.
În acest sens, în cadrul grupării a fost recrutată o persoană în vârstă, fără locuință și fără venituri, care și-a asumat în mai multe rânduri faptul că țigarete identificate asupra altor membri ai grupului infracțional îi aparțin.
Cercetările efectuate în cauză au relevat faptul că liderul grupului infracțional este o persoană cunoscută cu preocupări infracționale în domeniul comercializării țigaretelor de contrabandă, acesta fiind chiar condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă.
Suspectul a coordonat  întreaga activitate a grupului infracțional, a colectat sumele de bani obținute din activitatea infracțională, a stabilit ce sumă  revenea fiecărui membru pentru contribuția sa și asigură protecție celorlalți, chiar dacă uneori aceştia erau nemulțumiți de sumele cu care erau remunerați pentru activitatea prestată, sau de faptul că liderul grupului câștiga prea mult raportat la activitatea pe care o presta și riscurile la care se expunea.  
În urma perchezițiilor, au fost ridicate înscrisuri și medii de stocare, 32 de telefoane mobile, 310.450 de lei, 5.000 GBP, 250 de euro și 400 de franci elvețieni. Au fost indisponibilizate 10 autoturisme, precum și 1.481.680 de țigarete provenite din contrabandă, de diverse mărci, toate fiind predate ulterior Direcției Regionale Vamale București.
La sediul DIICOT – Structura Centrală, au fost aduşi în vederea audierii un număr de 22 de persoane.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul DIICOT, Direcției Operațiuni Speciale și U.T.A.I. din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, precum și al Serviciului Criminalistic – D.G.P.M.B
Acţiunea a fost efecuată cu sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – B.S.I.J. „Vlad Țepeș” și Direcției Regionale Vamale București.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Sursa: Realitatea de Giurgiu

Articolul precedentBilanț coronavirus 19 decembrie: 5.158 de cazuri noi și 139 de decese
Articolul următorPoliția Ilfov angajează personal la Biroul pentru Protecția Animalelor