Totul pare de vânzare. Acum se vând și forturile de pe Șoseaua de Centură a Capitalei.

“Vând teren în suprafață de 17.199 mp construcție subterană FORT în suprafață de 3.294 mp la Bragadiru. Preț 400.000 de euro, la licitație în 25.11. 2021”, spune anunțul. “Fortul” de vânzare este de fapt o baterie neidentificată în Cartea Funciară, cu patru proprietari, două societăți comerciale și două persoane fizice. Este una dintre cele mai bine conservate baterii care înconjoară Bucureștiul, fără prea multe deșeuri și gunoaie, aparent abandonată. Suprafața inițială a terenului era de 8.7336 ha, conform Decretului regal nr 236/03.09 din anul 1886.

Forturile au ajuns la primăriile locale sau au fost vândute direct către privați.

Studiu realizat de CJ Ilfov / Plan de salvare a forturilor realizate de Regele Carol I

În cadrul unui studiu realizat pentru Consiliul Județean Ilfov, o echipă de arhitecți, istorici și jurnaliști a elaborat o strategie de dezvoltare pentru aceste obiective istorice și arhitecturale unice în România. Lucrări militare de artă.

Dorothee Hasnaș: “Vrem să punem în circuitul urban ansamblul de fortificații din jurul Bucureștiului. Construite la sfârșitul secolului al XIX-lea ele reprezintă o uriașă resursă neexploatată a regiunii București-Ilfov. Am putea să avem în aceste clădiri și în jurul lor spații culturale, comunitare și de creație artistică. Spații verzi și terenuri de sport, turism tematic și cultural, zone de agrement. Din punct de vedere al patrimoniului cultural și istoric, obiectivul nostru este clasificarea, igienizarea, punerea în siguranță și reabilitarea acestor monumente tipice stucturilor defensive europene”.

Fortificațiile au fost proiectate de generalul Brialmont, cel care-a realizat și centura de apărare a Anvers-ului și a Liege-ului.

Ca să realizeze acest proiect excepțional de o mare importanță strategică națională, Regele Carol I l-a chemat în țară pe generalul belgian Henri Alexis Brialmont, renumit pentru realizarea fortificațiilor de la Anvers și Liege.

Rețeaua de fortificații “Cetatea București” avea un perimetru de 72 de km și era compusă din 18 forturi dispuse la intervale de 4 km și 18 baterii – redute intermediare. Pentru aprovizionarea lor s-a construit o șosea, șoseaua de astăzi de centură a Bucureștiului, și o cale ferată care există și în prezent. S-au folosit 253 de milioane de cărămizi. Cimentul, materialul principal din componenta betonului, dar și a materialului care lega cărămizile, a fost importat din Franța și din Germania. Calea ferată a fost construită între anii 1885-1890 și măsura 74 de km, plus 10 km linii de garaj. Se află și astăzi la 100 de metri de fortificații.

Sursa: Realitatea de Ilfov

Articolul precedentFostul prefect de Ilfov, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. În dosar este cercetat și fostul primar al comunei Dobroești
Articolul următorIlfov a intrat în scenariul galben. Incidența este de 2,29 la mie